Pot la ciència canviar el món? Estrenem el Racó de l’Impacte per promoure que el coneixement arribi allà on es necessita
AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
La recerca té un paper clau per contribuir a trobar solucions davant els grans reptes socials i ambientals actuals. La societat demanda que el coneixement científic ajudi a afrontar desafiaments urgents, i la ciència respon impulsant una recerca més oberta, connectada i compromesa amb el seu entorn.
Aquesta tendència es reflecteix en diversos àmbits: la promoció de la ciència oberta, la diversificació de les carreres investigadores, el finançament orientat a enfrontar reptes socials, i la creixent motivació dels i les científiques per fer que els seus descobriments tinguin una influència real més enllà de l'acadèmia. Per tot això, l'impacte de la recerca és avui més rellevant que mai.
El món acadèmic i científic fa temps que reflexiona sobre com millorar l’avaluació del personal investigador i dels resultats científics, ampliant la mirada per valorar tant l’avenç del coneixement com els beneficis que la recerca aporta a la societat i al medi ambient. En aquest context, el CREAF impulsa el Racó de l’Impacte, una sèrie de publicacions amb experiències, eines, i reflexions sobre l’impacte de la recerca en la societat. Uns continguts que volem que formin part del canvi i que acompanyin al CREAF i a altres centres en aquets camí.
“Efectes amplis i a llarg termini en la societat (inclòs el medi ambient), l’economia i la ciència, facilitats pels productes primaris i secundaris de la inversió en recerca i innovació.“
Definició d’impacte de la recerca de la Comissió Europea (en projectes I+D)
Durant dècades, l’avaluació de la recerca s'ha basat principalment en la seva repercussió acadèmica, mesurat pel nombre de publicacions i citacions. Però, el coneixement científic va molt més enllà: ha contribuït a impulsar canvis socials, polítics i ambientals, sovint poc visibles o reconeguts. Aquests canvis són possibles perquè la recerca és rellevant per a la societat i perquè moltes persones investigadores tenen la voluntat de portar el seu coneixement allà on aquest sigui necessari. Aquests efectes o beneficis, són diversos i depenen de cada disciplina i en alguns casos, com en la recerca bàsica, poden ser menys evidents, però no per això menys importants.

Plantada amb persones voluntàries a la plaça del coneixement de la UAB. Imatge: Galdric Mossoll
Què és i per què és important l’impacte social de la recerca?
Què és i per què és important l’impacte social de la recerca?
Des del CREAF entenem l’impacte de la recerca com:
- qualsevol tipus de canvi (gran o petit, local o global, intencionat o no, instrumental o conceptuals)
- que podem mostrar (veure, evidenciar, mesurar, captar)
- més enllà del món acadèmic (que afectin positivament la societat, l'economia i el medi ambient)
- i que es produeixen gràcies a la contribució de la recerca.
Al cap i a la fi, és tan “senzill” com entendre que l’impacte és el fruit de la col·laboració i treball conjunt entre persones i agents de la societat amb el personal científic. Entendre’l com la manera de poder donar valor a aquestes col·laboracions i a que s’inclogui a les preguntes de recerca la reflexió sobre cap a on pot anar la recerca, si cal fer-la en interacció amb els actors socials i com podrien utilitzar-se els resultats que es generin. Parlem de seguir dedicant esforços en generar nous coneixements i, al mateix temps, dedicar-ne a que aquests coneixements generin un impacte tangible fora de l’acadèmia.
La ciència que fa avançar el coneixement també pot ser motor de canvi i peça clau a l’hora d’influir en la presa de decisions, les polítiques públiques, la gestió ambiental, la innovació i en la millora del benestar col·lectiu.
Concretant en el que té a veure amb la recerca que es fa al CREAF, en l’actualitat ens enfrontem a múltiples reptes socioambientals amb grans efectes negatius, tant a nivell local com global, que afecten la composició, estructura i funcionament dels ecosistemes fins al punt, d’amenaçar la contribució essencial que la natura ofereix a les necessitats humanes i el seu benestar. En aquest sentit, la nostra ciència pot aportar coneixements i solucions que fomentin una relació més equilibrada amb la natura i es tradueixin en accions concretes per afrontar aquests desafiaments.

Una cultura de la recerca en evolució
Una cultura de la recerca en evolució
En els darrers anys, s’està produint una revisió profunda del sistema de recerca a nivell internacional. Això es va materialitzar amb la Declaració de San Francisco (DORA) el 2012 i, més recentment, amb la constitució de COARA a nivell europeu (2022), signada per més de 800 organitzacions de tot el món, incloent-hi el CREAF, la UAB, UB, CSIC, CERCA, ANECA i ICREA.
Aquest canvi inclou posar en pràctica la ciència oberta, fer un ús responsable de les mètriques quantitatives i valorar la recerca pels seus resultats i pels beneficis que genera en la societat. Aquest enfocament reconeix l’èxit, no només en l’avenç del coneixement i la seva aplicació, sinó també en la incorporació de diferents perspectives, incloent-hi el saber i les necessitats d’actors no acadèmics en el mateix procés de recerca.
La consideració de l’impacte és un element que amplia els criteris per transformar el sistema d’avaluació i recompensar de manera més completa la carrera del personal investigador. Tot i que encara queda molt per assolir un sistema més divers i representatiu, s’estan fent esforços importants per avançar en aquesta direcció.
Volem convidar-vos a la reflexió i a l’acció
Volem convidar-vos a la reflexió i a l’acció
El CREAF té com a un dels pilars de la seva estratègia institucional promoure l’impacte de la seva recerca, i per això es valora i reconeix la importància de tota la diversitat d'activitats i col·laboracions necessàries al llarg del procés de generació d'impacte (camí d'impacte o impact pathway) sense les quals no es podrien assolir els beneficis buscats. Es tracta d’una part de la missió del centre que esdevé més rellevant que mai degut a les reflexions actuals a nivell internacional i a les necessitats de la societat.
Us convidem a seguir-nos en aquest viatge i a compartir les vostres experiències, a plantejar-nos preguntes que ens ajudin a construir una ciència més oberta a la societat, més inclusiva i més compromesa.