
Les negociacions a Roma han donat resultats i per fi disposem del primer pla global per finançar la conservació de la biodiversitat.
El primer pla global per finançar i fer seguiment de la conservació de la natura és el resultat més notable de les negociacions complementàries sobre la COP16 de biodiversitat, celebrades a Roma (Itàlia) la darrera setmana de febrer 2025. En aquesta reunió s’han reprès les discussions iniciades a la COP16 celebrada l’octubre de 2024 a Cali (Colòmbia) sobre el finançament del Marc Mundial de Biodiversitat de Kunming-Montreal, que es van suspendre per falta de quòrum. Aquest acord marc busca conservar una tercera part del territori i els oceans de tot el món des d’ara i fins al 2030 i ens han de permetre preservar la biodiversitat mundial i revertir-ne la pèrdua.
La cap d'Interacció Política i Relacions Institucionals del CREAF, Alicia Pérez-Porro, fa una primera valoració d’aquest acord, després d’haver assistit a diverses edicions tant de la COP de biodiversitat com de clima, com a part d’una delegació del centre.
“Les negociacions a Roma han donat resultats i per fi disposem del primer pla global per finançar la conservació de la biodiversitat. La geopolítica ha jugat un rol crític en aquesta segona reunió a Roma per la renúncia de Susana Muhamad –ministra de Medi Ambient de Colòmbia i presidenta de la COP16– i per les polítiques dels Estats Units contra la conservació que incideixen en la retirada de finançament de tota acció ambiental.
El consens d’aquesta segona ronda de la COP16 a Roma garanteix implementar el Marc Global de Biodiversitat de Kunming-Montreal, que contempla tant el mecanisme financer com l’entorn de seguiment.
Tenim un full de ruta clar per preservar i restaurar la biodiversitat, a banda dels recursos econòmics per impulsar-la. I aquesta és una notícia increïblement positiva, tenint en compte la deriva mundial actual. Val a dir, però, que com és habitual en aquesta mena de negociacions, l’ambició ha sigut baixa”.