17/03/2023 Notícia

Tenir més cabres pasturant pel bosc disminueix el risc d’incendi?

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparteix

El projecte Silvodivers vol descobrir si la silvopastura pot ser una aliada per reduir el risc d'incendi alhora que es conserva la biodiversitat del bosc.

L’any 2023 comença amb una forta sequera i una escassetat creixent d’aigua en tot el país. Més enllà dels impactes que això té sobre els usos que fem de l’aigua -agricultura, indústria, consum domèstic, etc.-, una de les conseqüències més preocupants d’aquest escenari és que incrementa la probabilitat de tenir petits i grans incendis a l’estiu. Per això, des de la ciència s'estan buscant més solucions per reduir aquest risc d’incendi fent ús de la gestió forestal, la restauració i protecció dels ecosistemes naturals i d’altres mesures de prevenció que poden disminuir la càrrega de combustible dels nostres boscos. És en aquesta línia que les investigadores Sandra Saura Mas, també professora de la UAB, i Lídia Quevedo posen en marxa el projecte Silvodivers per analitzar la pastura de bestiar a través del bosc, el que es coneix com silvopastura, i descobrir si alhora que els ramats s’alimenten del sotabosc, eliminen la massa forestal més inflamable i protegeixen els nostres boscos i la seva biodiversitat davant d’alguns incendis. En concret, l’estudi se centrarà en la pastura de cabres i ovelles i ja compten amb la participació de més de 100 pastores i pastores i els seus ramats. 

“M'imagino el projecte com un triangle que combina la prevenció d'incendis, la conservació de la biodiversitat i la sostenibilitat social i econòmica ramadera”.

SANDRA SAURA, coordinadora del projecte, investigadora CREAF i professora UAB. 

Més enllà de la investigació ambiental per descobrir si aquesta pastura pot ajudar-nos en la gestió d’incendis i mantenir la biodiversitat del bosc, Silvodivers vol entendre la silvopastura també des d’una perspectiva social i econòmica. L’equip de recerca es planteja si la silvopastura pot ser un model de ramaderia sostenible que beneficiï els nostres ecosistemes al mateix temps que manté el sector productiu a nivell local. Per aquest motiu, triaran unes 30 pastores i pastors de les 100 inicials localitzades fins al moment i les entrevistaran per conèixer el seu funcionament dia a dia, costos econòmics que han d’afrontar, i quines necessitats i preocupacions tenen. “El resultat han de ser eines i metodologies per recolzar ramaders i ramaderes en una pastura que s’entreveu exitosa i beneficiosa econòmicament i compatible i promotora de la conservació de la biodiversitat forestal, la disminució del risc d’incendi i la mitigació del canvi climàtic”, explica Saura-Mas.

El projecte tindrà una durada de 2 anys i rep el suport de l’Escola de Pastors de Catalunya, l’Associació de pastors i pastores formatgers dels Països Catalans, àrea forestal de bombers de la Generalitat, la Fundació Pau Costa, l’APF Lluçanès, la federació BOSCAT i el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació. 

Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel