Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
- Actiu

RESFIRE

Avaluant el potencial de la restauració dels règims ecològics de foc com a solució als incendis extrems en sistemes mediterranis: paisatges i biodiversitat

El projecte RESFIRE se centra en abordar la crisi ambiental global de la pèrdua de biodiversitat mitjançant l’exploració d’enfocaments innovadors per a la restauració dels ecosistemes, especialment en paisatges mediterranis. El projecte planteja la restauració dels processos naturals amb l'objectiu de revertir la degradació ecològica. En un context on els paisatges han experimentat canvis ràpids a causa de l’abandonament agrícola i l’increment dels esforços per suprimir incendis, el projecte busca comprendre i implementar estratègies que equilibrin la conservació de la biodiversitat amb la mitigació de grans incendis catastròfics.

 

El projecte RESFIRE se centra en abordar la crisi ambiental global de la pèrdua de biodiversitat mitjançant l’exploració d’enfocaments innovadors per a la restauració dels ecosistemes, especialment en paisatges mediterranis. El projecte planteja la restauració dels processos naturals amb l'objectiu de revertir la degradació ecològica.

En un context on els paisatges han experimentat canvis ràpids a causa de l’abandonament agrícola i l’increment dels esforços per suprimir incendis, el projecte busca comprendre i implementar estratègies que equilibrin la conservació de la biodiversitat amb la mitigació de grans incendis catastròfics.

 

Objectiu

El concepte de “règims de foc ecològic” implica la reintroducció estratègica de focs controlats (tant planificats com no planificats) per emular processos naturals, promovent la salut ecològica i la biodiversitat.

El projecte es desenvolupa al voltant de tres eixos principals:

  1. Control humà sobre els règims de foc en paisatges mediterranis
    L’objectiu principal és entendre els processos que influeixen en la restauració del foc com una pertorbació natural en paisatges mediterranis humanitzats.
    • La recerca es basa en la hipòtesi que la interacció entre l’abandonament de terres (recuperació de vegetació i successió natural) i la supressió d’incendis modela significativament els règims de foc i les dinàmiques del paisatge.
    • Ens centrem especialment en l’aparició de grans incendis catastròfics, afirmant que la supressió d’incendis té un paper clau en el seu desenvolupament.
  2. Respostes de la biodiversitat als règims de foc ecològics
    L’objectiu és comprendre els processos ecològics que determinen les respostes de la biodiversitat a diversos règims de foc en paisatges mediterranis, utilitzant els ocells com a model d’estudi.
    • Es treballa amb la hipòtesi que les respostes de les espècies depenen de l’heterogeneïtat dels hàbitats relacionats amb el foc, resultat de la interacció entre el temps des del foc i els factors ambientals locals.
    • Es busca determinar quan els règims de foc actuals estan vinculats a efectes negatius en les comunitats d’ocells i quan sorgeixen oportunitats per millorar el valor de conservació i funció ecològica d’aquestes comunitats.
  3. Solucions basades en la natura (NbS)
    S’utilitzarà el marc Nature Futures Framework (NFF) per guiar el potencial futur dels règims de foc ecològics com a solucions basades en la natura per a incendis extrems.
    • Es desenvolupen escenaris NFF específics, basats en règims de foc ecològics, que consideren una perspectiva equilibrada del foc com a procés ecològic.
    • Mitjançant plataformes avançades de modelització, es valoraran els possibles compromisos entre la reducció d’incendis extrems, la conservació de la biodiversitat i l’erosió del sòl, ajudant així els responsables polítics a navegar cap a règims de foc més desitjables.

 

Proyecto PID2023-152690OB-C21 financiado por MICIU/AEI /10.13039/501100011033 y por FEDER, UE

Funding

 

Resfire

Relacionats