Projecte / Iniciativa
Beques Marie Curie
- Inactiu

DISTRESS

Comprensió dels mecanismes subjacents a les respostes dels arbres a l'estrès per sequera en funció de la mida de l'arbre

Examinem la llei de Darcy del flux de fluids per determinar la influència de l'alçada dels arbres en la seva resposta a la sequera a curt i llarg termini. 

Sota condicions de sequera, les plantes regulen el potencial hídric i la conductància hidràulica de les fulles mitjançant els estomes, reduint el flux de saba i evitant embòlies i una pèrdua excessiva d'aigua. A causa de l'efecte negatiu que el dèficit de pressió de vapor (VPD) i l'altura dels arbres tenen sobre la conductància hidràulica a escala de capçada (G), la llei de Darcy prediu una reducció en G com a resultat de l'augment del VPD causa de l' escalfament global, al qual els arbres més alts seran previsiblement més sensibles. És, per tant, necessari comprendre l'efecte que la mida dels arbres té en la seva resposta a l'augment de l'VPD i la sequera.

Els objectius d'aquest projecte són: 1) comprovar si, per a un mateix nivell de VPD, els arbres ajusten diferents trets funcionals per compensar l'efecte negatiu de l'altura en G en a) boscos tropicals i b) a escala global; i 2) descriure els mecanismes subjacents a aquests ajustos i les possibles interaccions amb altres processos funcionals que puguin afectar la resposta a l'estrès hídric amb l'augment de mida de l'arbre.

En primer lloc, mesurarem múltiples trets funcionals (inclosos el flux de saba, l'intercanvi gasós i el potencial hídric de les fulles i el xilema) en arbres de diferents alçades per testar les prediccions de la llei de Darcy i avaluar el paper que exerceixen les compensacions entre aquests trets en la major vulnerabilitat a la sequera amb la mida dels arbres en els boscos tropicals. Per avaluar si els mecanismes estudiats es mantenen en diferents espècies i ecosistemes, realitzarem una anàlisi a escala global de la resposta de el flux de saba i, per tant, de G, a l'VPD en funció de l'altura de l'arbre usant les dades de l'flux de saba de 176 espècies i nou biomes diferents recol·lectats en el projecte SAPFLUXNET. Aquesta anàlisi integral proporcionarà una millor comprensió del paper que la mida de l'arbre juga en la seva vulnerabilitat a la sequera a curt (resposta fisiològica temporal) i a llarg termini (efectes de llegat), permetent la millora dels models mecanicistes de la resposta dels arbres a la variabilitat climàtica. Aquesta informació és essencial per simular millor l'impacte que el canvi climàtic pot tenir en els ecosistemes forestals.

montseny.jpg