PODARCIS
Desenmascarant les invasions biològiques: conseqüències de la proliferació de serps invasores per una sargantana endàmica al Mediterrani
El projecte té com a objectiu principal determinar les conseqüències ecològiques i evolutives de les invasions biològiques. Específicament, s'examina si l'arribada d'un nou depredador terrestre-les serps de ferradura- a l'illa d'Eivissa està exercint una nova pressió de selecció natural en les poblacions natiuves de sargantana de les Pitiüses, que han evolucionat sense la presència d'aquests depredadors.
Les invasions biològiques són una causa important de pèrdua de biodiversitat a les illes en l'Antropocè. L'extinció d'espècies endèmiques d'illes s'associa sovint amb el seu "docilitat d'illa", la manca de respostes de comportament per afrontar nous depredadors de manera efectiva. Estudiar aquest procés hauria de ser una prioritat de conservació global per preservar la biota illenca. No obstant això, la forma en què el comportament animal afecta la dinàmica ecològica i evolutiva de les poblacions natives com a resposta a nous depredadors segueix sent una incògnita. Això es deu principalment a la dificultat de trobar sistemes d'estudi adequats per examinar les primeres etapes d'adaptació en el comportament a la invasió de depredadors.
La sargantana eivissenca és un endemisme que va evolucionar en absència de depredadors terrestres. Amb la recent arribada i propagació de les serps de ferradura procedents dela Península Ibèrica, les densitats de sargantanes s'han desplomat en les àrees envaïdes, amenaçant la persistència de les seves poblacions i els serveis ecosistèmics que brinden com a pol·linitzadores i dispersores de llavors.
Aprofitant aquest sistema d'estudi únic, farem 1) un experiment a gran escala per provar si la selecció natural actua sobre la variació individual en el comportament anti-depredació; 2) investigar si els canvis en el comportament de recerca de sargantanes tenen conseqüències en cascada per al funcionament de l'ecosistema; 3) involucrar els estudiants locals de secundària en un projecte de ciència ciutadana. Els nostres resultats no només contribuiran a preservar un delicat ecosistema mediterrani, sinó que també proporcionaran una visió integradora essencial de l'impacte de la pèrdua de biodiversitat provocada pels depredadors.