Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
- Actiu

SPEAR

Escenaris per protegir la redistribució dels ocells europeus

Els marcs internacionals per a la conservació de la biodiversitat destaquen la importància d'adaptar les estratègies de conservació actuals per a crear una xarxa integrada d'àrees protegides que siguin resilients per a protegir la biodiversitat en diferents escenaris de canvi climàtic i d'ús de la terra. 

 

El nostre projecte proporcionarà nous coneixements sobre (i) l'ús de la planificació espacial a gran escala per a identificar àrees prioritàries i dèficits en les xarxes d'àrees protegides i millorar la seva resiliència davant amenaces futures, ii) com adaptar la gestió d'àrees protegides per a facilitar les respostes al canvi climàtic, incloent-hi l'ús sostenible d'espècies explotables, i iii) com augmentar els beneficis per a la biodiversitat de les intervencions locals de conservació per a maximitzar la multifuncionalitat dels serveis ecosistèmics dels aiguamolls sota diferents formes de governança. 

Farem servir conjunts de dades a escala europea sobre ocells terrestres, aquàtics i marins per a abordar aquests tres temes clau. Específicament, portarem a terme un exercici de priorització de la conservació per a identificar els dèficits actuals en la xarxa internacional d'àrees protegides amb l'objectiu del 30% de superfície en terra i mar plantejat en la nova legislació europea. També avaluarem la rendibilitat de la implementació de plans de gestió en àrees protegides que facilitaran l'adaptació dels ocells al canvi climàtic i garantiran la captura sostenible de les espècies d'ocells aquàtics caçades. 

Finalment, investigarem les respostes de la biodiversitat a les característiques ambientals i el maneig en aiguamolls naturals i creats, inclosos els beneficis potencials de les intervencions de conservació d'aiguamolls a escala de paisatge si els efectes de les intervencions locals s'estenen a aiguamolls circumdants.
 

Les activitats del nostre projecte abordaran les tres prioritats temàtiques de la convocatòria Biodiversa+ 2021-22 i són rellevants pels objectius de múltiples acords internacionals de conservació (Marc Global de Biodiversitat post-2020 de l'ONU, Estratègia Global de Biodiversitat de la UE). La majoria dels països europeus són també parts contractants de tractats internacionals com la Convenció sobre les Espècies Migratòries (CMS) i l'Acord sobre la Conservació de les Aus Aquàtiques Migratòries d'Àfrica i Euràsia (AEWA).

El nostre projecte contribuirà a orientar l'aplicació dels dos tractats i els seus plans estratègics. El nostre consorci està format per 7 institucions de recerca i 8 socis subcontractats, la diversa experiència dels quals garantirà la transferència efectiva de coneixements, l'excel·lència en els resultats científics, la ràpida difusió dels resultats del projecte i la participació productiva de les parts interessades per garantir la aplicació dels resultats del projecte per a la protecció de la biodiversitat i els ecosistemes terrestres i marins.
 

Proyecto PCI2022-135056-2 financiado por MCIN/AEI /10.13039/501100011033 y por la Unión Europea NextGenerationEU/PRTR

Funding

 

Estol de flamencs