Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
- Inactiu

ELEMENTALSHIFT

Impactes dels canvis globals antropogènics a les reserves i fluxes de bioelements sobre els ecosistemes i els humans.

Els bioelements són determinants crucials de l'estructura i la funció dels organismes vius i dels ecosistemes, la producció i la qualitat dels aliments i la salut humana, però mai no han estat estudiats de manera integrada. Les disponibilitats de C des de l'augment dels nivells atmosfèrics de diòxid de carboni i de N de diversos inputs induïts per humans als ecosistemes creixen contínuament, però aquests augments no van acompanyats per increments similars en altres elements com P o K. El canvi inexorable en la estequiometria de C i N respecte a P i K, però també entre els altres bioelements, Ca, Mg, S, ... no té cap equivalent en la història de la Terra. Les implicacions globals dels canvis creixents en els fluxos i existències bioelementals segueixen sent un camp de recerca pràcticament inexplorat, però són altament rellevants per a la vida, el sistema terrestre i la societat.
Tenim com a objectiu: 1) identificar i quantificar aquests canvis impulsats pel canvi global d’elements (contingut elemental) en ambients (sòl i aigua), organismes, ecosistemes i aliments, 2) identificar i codificar els efectes i retroaccions profundes però incertes d’aquests biogeoquímics i canvis ambientals estequiomètrics en la composició, l’estructura i el funcionament elementals d’organismes, comunitats i ecosistemes i en seguretat alimentària i salut humana, i 3) identificar i desenvolupar opcions per millorar el reciclatge i la gestió dels N, P, K, Ca, Mg i S cicles per evitar els desequilibris globals de nutrients al màxim possible, especialment N: P, N: K i P: K, i els seus impactes negatius.
 
Integrarem observacions, experimentacions, teoria i modelització a diferents escales temporals i espacials en un projecte que avaluarà, predirà i proporcionarà possibles solucions als desequilibris antropogènics en els elements i els seus efectes sobre la natura i els humans. La consecució d’aquests objectius ens permetrà determinar si el canvi en el bioelementoma biosfèric s’hauria d’afegir a la llista de motors del canvi global i als “límits planetaris” en lloc de només N i P.
 
Projecte PID2019-110521GB-I00 finançat pel MCIN/ AEI /10.13039/501100011033
Fageda d'en Jordà