Funcions del sòls i la seva restauració
El sòl és fonamental per a la producció d’aliments i biomassa, el reciclatge de nutrients, i la biodiversitat. També contribueix a la regulació climàtica mitjançant el segrest de carboni i redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle. A més, el sòl regula el cicle de l’aigua, desactiva contaminants i ofereix aire i aigua neta, suportant activitats humanes.
Amb l’augment de la població i els canvis climàtics, investigar la producció alimentària i la restauració ambiental és crucial. La degradació del sòl destaca la necessitat d’adoptar pràctiques sostenibles com l’agricultura regenerativa i millorar les tècniques de restauració del sòl.
Les principals línies de treball del CREAF són:
- Qualitat del sòl i ecologia: Analitzem les propietats edàfiques (físiques, químiques i biològiques) i la diversitat de les xarxes tròfiques en diferents ecosistemes (forestals, arbustius i agrícoles).
- Cicles de nutrients: Estudiem l’emmagatzematge de C, l’intercanvi gasós sòl-atmosfera i els cicles de nutrients (especialment N i P), en sòls naturals i afectats per pertorbacions antròpiques.
- Sòls contaminats i remediació: Avaluem la contaminació dels sòls, la necessitat d’actuacions de remediació i la seva eficàcia, així com la valorització de residus orgànics per millorar la fertilitat del sòl.
- Recuperació de terrenys degradats: Investiguem la creació de tecnosòls a partir de substrats minerals i residus orgànics i estudiem l’impacte de les activitats humanes en la provisió de serveis ecosistèmics.