Funcions del sòls i la seva restauració

El sòl és fonamental per a la producció d’aliments i biomassa, el reciclatge de nutrients, i la biodiversitat. També contribueix a la regulació climàtica mitjançant el segrest de carboni i redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle. A més, el sòl regula el cicle de l’aigua, desactiva contaminants i ofereix aire i aigua neta, suportant activitats humanes.  

Amb l’augment de la població i els canvis climàtics, investigar la producció alimentària i la restauració ambiental és crucial. La degradació del sòl destaca la necessitat d’adoptar pràctiques sostenibles com l’agricultura regenerativa i millorar les tècniques de restauració del sòl. 

Les principals línies de treball del CREAF són:

  • Qualitat del sòl i ecologia: Analitzem les propietats edàfiques (físiques, químiques i biològiques) i la diversitat de les xarxes tròfiques en diferents ecosistemes (forestals, arbustius i agrícoles).
  • Cicles de nutrients: Estudiem l’emmagatzematge de C, l’intercanvi gasós sòl-atmosfera i els cicles de nutrients (especialment N i P), en sòls naturals i afectats per pertorbacions antròpiques.
  • Sòls contaminats i remediació: Avaluem la contaminació dels sòls, la necessitat d’actuacions de remediació i la seva eficàcia, així com la valorització de residus orgànics per millorar la fertilitat del sòl.
  • Recuperació de terrenys degradats: Investiguem la creació de tecnosòls a partir de substrats minerals i residus orgànics i estudiem l’impacte de les activitats humanes en la provisió de serveis ecosistèmics. 

Notícies relacionades

Infografia
Manual esmenes CREAF
Infografia

Què cal tenir en compte per aplicar esmenes orgàniques en la rehabilitació i restauració de sòls

Notícia
Com és un sòl sa? CREAF
Notícia

Com és un sòl sa?

Notícia
Manual esmenes CREAF-ARC
Notícia

El CREAF i l’Agència de Residus de Catalunya presenten un nou manual sobre com aplicar esmenes orgàniques per rehabilitar sòls