Urbanització i biodiversitat
Investiguem com la urbanització posa en risc la biodiversitat i com alguns organismes perceben els canvis com a oportunitats mentre altres en pateixen les conseqüències. També les transformacions en les comunitats d'animals i plantes que causa la urbanització, amb una disminució progressiva d'especialistes i un augment de generalistes. O com la proximitat a zones urbanes incrementa el risc d’invasió per espècies exòtiques, facilitada per la dispersió de llavors i les pertorbacions freqüents.
L'objectiu és proporcionar informació crucial per fer prediccions dels impactes de la urbanització sobre la diversitat funcional i filogenètica dels ecosistemes i poder millorar la conservació i gestió de la biodiversitat en paisatges urbans i periurbans.
Les principals línies de treball i experteses del CREAF en aquest camp inclouen:
- Causes de la pèrdua de biodiversitat: Investiguem per què algunes espècies són més tolerants que altres als canvis ambientals associats a la urbanització, per anticipar com aquesta reduirà la diversitat funcional i filogenètica dels ecosistemes.
- Canvis en les comunitats: Estudiem com la urbanització modifica la composició de les comunitats d'organismes, provocant l’extinció d’especialistes i la proliferació de generalistes, així com l’augment del risc d’invasió d’espècies exòtiques.