21/07/2011 Noticia

Es publica una base de dades mundial de plantes que millorarà la recerca en ecologia i canvi global

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

Científics del CREAF i del CSIC han col·laborat amb científics de 105 institucions de tot el món per recollir i ordenar tres milions de dades de 69.000 espècies  de plantes silvestres representatives de les 300.000 que en aquest moment estan descrites als cinc continents

Aquest projecte ha permès publicar la base de dades més gran del món sobre les característiques principals de les plantes silvestres del planeta

La bases de dades TRY s'ha dut a terme gràcies a la col·laboració del CREAF

Les espècies vegetals són actrius protagonistes en el cicle dels nutrients, en l’ús de l’aigua i en la capacitat de fixar carboni d’un entorn natural. Segons les seves característiques morfològiques o fisiològiques competiran amb les demés pels recursos com la llum, l’aigua o els nutrients, i creixeran més o menys ràpid. Per això, influiran en major o menor mesura en els ecosistemes. Així doncs, és absolutament necessari que els científics les coneguin molt bé. Només així podran predir de forma fidel el futur dels nostres ecosistemes en l’escenari actual de canvi climàtic i ajudar-ne a mitigar els seus efectes.
Tanmateix, fins a dia d’avui, la comunitat científica mundial ha tingut greus problemes a l’hora d’assegurar unes bones simulacions. Els models matemàtics no disposaven de suficients dades sobre les característiques funcionals i estructurals de les plantes silvestres i per tant no asseguraven resultats fiables en la predicció dels efectes del canvi climàtic a escala regional o global. Aquesta necessitat ha estat el leitmotiv de la iniciativa TRY a global database of plant traits, que després de 4 anys de desenvolupament, ha publicat la seva primera versió a través de la revista Global Change Biology. En aquest projecte mundial, els investigadors Josep Peñuelas, Marc Estiarte, Romà Ogaya, Jordi Sardans i Joan Llusià, de la Unitat de Ecologia Global del CREAF i del CSIC, han col·laborat estretament aportant i ordenant bases de dades de molts dels seus estudis passats i presents.

Segons el Dr. Ian Wright, de la Universitat de Macquaire,  “Aquest important avenç en la disponibilitat de dades permetrà fer prediccions més fiables de com la distribució i les propietats de la vegetació poden canviar en el futur escenari de canvi climàtic”. La base de dades mundial TRY permetrà un salt endavant en la recerca de la biodiversitat. Per exemple, ajudarà a entendre com la biodiversitat afecta conjuntament l’estructura, el funcionament i els serveis dels ecosistemes, i no només en relació al número d’espècies diferents, sinó també en relació a la variació dels trets funcionals de les espècies.
Així mateix, “La base de dades mundial TRY obre la possibilitat d’efectuar un anàlisis de dades a escala mundial per comprovar, amb informació real, teories i hipòtesis controvertides en el marc ecològic actual. Per tant, cal considerar aquesta iniciativa com una eina real per avançar també en el camp dels aspectes bàsics de la teoria ecològica” ha comentat el Prof. Josep Peñuelas director de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF i del CSIC.

Crocus
Una base de dades sobre plantes que permetrà millorar el coneixement en ecologia

Una eina que pot obrir nous paradigmes sobre l’ecologia mundial

La possibilitat d’utilitzar una àmplia base de dades globals sobre les característiques de les plantes permetrà revisar els paradigmes actuals en l’àmbit de les ciències de la Terra. De fet, estudis recents usant TRY han proporcionat noves perspectives en alguns tòpics ecològics ajudant a millorar models matemàtics ja existents. Per exemple, els models matemàtics havien considerat fins ara que les espècies de plantes es dividien en un petit nombre de grups funcionals, però això no explicava tota la variabilitat observada en moltes altres variables. TRY ha permès comprovar que la variabilitat a escala mundial de moltes característiques funcionals de les plantes, depèn més de la variabilitat entre espècies que no pas de la variabilitat entre grups funcionals (només el 25% per moltes característiques). Això constitueix nomes un exemple preliminar de les grans possibilitats que ofereix aquesta macro base de dades, ja que ens proporciona una visió realista de la biodiversitat a escala mundial. Els models que ens permetrà implementar poden, no tan sols ajudar a entendre i quantificar els efectes directes del canvi climàtic, sinó que ens donarà nous arguments per a desenvolupar estratègies per mitigar els seus efectes.

La iniciativa TRY s’ha desenvolupat sota els auspicis del programa internacional geosfera-biosfera (IGBP) i del programa internacional per l’estudi de la biodiversitat (DIVERSITAS). És la iniciativa mundial més gran en aquesta matèria. TRY ha suposat un gran esforç per respondre als reptes que tenim davant nostre, els quals ens demanen obrir nous camins per avançar, tant a nivell de la magnitud de les bases de dades com també a nivell de propiciar xarxes de treball àmplies amb un alt grau de col·laboracions entre moltes institucions i científics.

Per descarregar el gràfic dels països participants en TRY
Per consultar el portal
Per consultar l’article: Global Change Biology (2011)

Noticias relacionadas

Noticia
uBMS CREAF
Noticia

El CREAF y el Centro Tecnológico BETA llevan la ciencia ciudadana al próximo congreso de SIBECOL y AEET

Noticia
Ametller amb la primera flor oberta el 8 de novembre a Torrelles de Foix (Alt Penedès). L'ametller hauria de treure flors entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple de segona floració d'aquesta tardor. Autora: Àngela Llop (Voluntària RitmeNatura)
Noticia

Más de 200 especies de plantas han florecido cuando no les tocaba durante el último año en Cataluña

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática