21/05/2014 Noticia

Tu pots ajudar a la NASA a millorar la qualitat de les seves dades

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

El CREAF ha presentat l’informe final del projecte europeu GeoViQua, un projecte que transformarà la plataforma mundial GEOSS per a que els usuaris millorin les dades ambientals que aporten entitats com la NASA o la FAO. Ara els usuaris també podran consultar la qualitat de les dades ambientals. Un cercador especialitzat i una etiqueta amb un codi de colors ajudaran a les persones a seleccionar les dades més fiables d’entre totes les disponibles.

Gràcies a GeoViQua els usuaris podran veure la fiabilitat de les dades. En aquest cas es visulaitzen en un codi de colors de més a menys fiable.
Gràcies a GeoViQua els usuaris podran veure la fiabilitat de les dades. En aquest cas es visulaitzen en un codi de colors de més a menys fiable.

Després de tres anys de treball científic, el CREAF com a coordinador, i la resta de socis del projecte GeoViQua, han presentat a la Comissió Europea (CE) el seu informe final de Assoliments i Escenaris. Des d’ara, i gràcies a GeoViQua, tots els usuaris del Global Earth Observation System of Systems (GEOSS) podran trobar i visualitzar la informació sobre la qualitat, incertesa i fiabilitat que amaguen les dades ambientals de tot el món. El projecte ha incorporat diverses innovacions al portal GEOSS amb l’objectiu d’informar sobre el nivell de fiabilitat de les dades ambientals disponibles i ajudar a l’usuari a escollir les idònies pel seu projecte.

N’és un exemple l’etiqueta GEO label, una etiqueta amb icones intuïtives que apareixerà al costat de cada mapa o dada trobada al GEOSS. L’etiqueta detallarà gràficament si hi ha informació sobre l’entitat que ha produït el mapa, si compleix estàndards de qualitat internacionals, si té informació sobre la incertesa de les dades, entre d’altres. En termes generals, el projecte GeoViQua també ha desenvolupat un llenguatge únic per mesurar la qualitat de les dades acumulades dins de GEOSS i ha millorat el motor de cerca per poder fer cerques que tinguin en compte la fiabilitat de les dades (QualityML.GeoViQua.org).

L’impacte d’aquesta millora és molt gran si tenim en compte que la plataforma GEOSS acumula dades de referència mundial en temes de salut, energia, clima, aigua, meteorologia, ecosistemes, agricultura i biodiversitat.

Fins ara, la qualitat (o fiabilitat) de les dades era difícil de trobar, no era consultable o no estava formalitzada. Per tant, no es podia assegurar que les decisions polítiques o de gestió del planeta s’estiguessin prenent amb “les millor dades disponibles” i es corria el risc de perdre la confiança en les dades d’observació de la terra que aporten entitats internacionals de reconegut prestigi.

Tu pots ajudar a la NASA a millorar la qualitat de les seves dades

La millora més revolucionaria del projecte GeoViQua, sense dubte, és la incorporació del feedback dels usuaris a la plataforma. “Gràcies al nostre projecte, la xarxa mundial GEOSS serà una plataforma web 2.0 oberta a la participació dels usuaris. El sistema permetrà recollir opinions sobre la qualitat de les dades, puntuar-les, fer comentaris, escriure’n informes o proposar nous criteris, depenent del nivell d’expertesa de cada col•laborador”, assenyala Joan Masó, investigador del CREAF que ha liderat el projecte. “Si integrem el coneixement dels usuaris a la plataforma GEOSS millorarem dia a dia la descripció de les dades que hi aporten entitats tan rellevants com la NASA, la FAO, la Organització Meteorològica Mundial o l’Agència Europea del Medi Ambient i en coneixerem noves aplicacions"

"Amb les innovacions que aporta GeoViQua al portal GEOOS podrem garantir que la presa de decisions polítiques en temàtiques ambientals es pren sobre informació cada cop més fiable", comenta Joan Masó com a coordinador del projecte.

GeoViQua, un projecte per millorar la fiabilitat de les dades ambientals mundials

GeoViQua ha comptat amb la participació de 11 socis – entre els que destaquen la Universitat Autònoma de Barcelona, dues universitats angleses, centres de recerca francesos, italians i alemanys, una empresa holandesa i l’Agència Europea de l’Espai. El seu cost total ha estat d’uns 4 milions d’euros per 3 anys, dels quals uns 3 milions d’euros han estat finançats per la Comissió Europea.

A part de les millores en el GEOSS, el GeoViQua ha deixat un llegat d’un conjunt d’eines informàtiques, moltes d’elles de codi obert, que podran ser reutilitzades per altres projectes. El projecte GeoViQua continuarà actiu mes enllà del seu període de finançament, gràcies a les activitats d’estandardització iniciades per l’Open Geospatial Consortium (OGC) i el Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) sobre el feedback de les dades i la GEO label respectivament, i a la voluntat del CREAF de continuar treballant en temes de qualitat de les dades.

GEOSS, és un projecte promogut per 89 països d’arreu del món, juntament amb la Comissió Europea i 77 organitzacions internacionals – per exemple les agències de l’espai: NASA, ESA i JAXA. El seu objectiu és crear una xarxa pública mundial de dades ambientals comprensible i disponible a temps real. Degut a que el seu impacte mundial és cada cop més transcendental, sobretot pel que fa a la millora en la presa de decisions polítiques relacionades amb temàtiques ambientals, la Unió Europea finança les millors iniciatives, com la de GeoViQua, per tal de millorar i avançar en el seu desenvolupament.

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo