22/12/2014 Noticia

Així va anar la celebració dels 20 anys de MiraMon

Comparte

El passat dilluns 15 de desembre van tenir lloc a Barcelona els actes de celebració del vintè aniversari del MiraMon, el programari de SIG i teledetecció desenvolupat des del CREAF i la UAB. El mateix equip del MiraMon ens ha preparat una crònica que resumeix com van anar aquests actes a partir del que es va anar publicant a les xarxes socials.

Ponència del Dr. Joan Masó, durant la jornada tècnica. Foto: Abel Pau.
Ponència del Dr. Joan Masó, durant la jornada tècnica. Foto: Abel Pau.

La jornada tècnica del matí

La jornada tècnica MiraMon 20 anys, que va tenir lloc al matí a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, va servir per fer un repàs i recordar, de la mà dels propis protagonistes, algunes de les iniciatives resultants de l’ús del programa per part dels nombrosos usuaris que han confiat i han utilitzat el MiraMon en les seves activitats professionals i personals durant aquests anys: idees, productes i resultats de gran interès i rellevància en àmbits tan diversos com la salut, la docència, la recerca, la gestió administrativa, el medi natural o la planificació territorial.

Descans de la jornada tècnica. Foto: Abel Pau.
Descans de la jornada tècnica. Foto: Abel Pau.

En la sessió d’obertura, el director de l'ICGC, el Sr. Jaume Miranda (ICGC)  va començar l'acte dient que "celebrem els vint anys d'una bona idea amb 24000 usuaris", i el Sr. Enric Rodellas (ACTIG) va destacar la figura de Xavier Pons i va afirmar que els 20anys del MiraMon són només una pausa i que cal continuar el seu desenvolupament. En la sessió del MiraMon en la gestió i l’administració, Sergi Gumà (SITEP) va descriure com la necessitat d'afegir la posició a la gestió administrativa es va resoldre a l’ACA a partir de la integració de formularis i el MiraMon. Sergi Gumà va explicar com el PhotoWMS (desenvolupat pel MiraMon en el projecte europeu GeoPictures) va ser aplicat a l'ACA per a la gestió de les fotografies dels punts singulars d’una manera interoperable amb tots els SIG. A continuació, Roger Caritg (Institut d’Estudis Andorrans) va revisar 3 servidors WMS Andorra amb tecnologia MiraMon (vegeu enllaços 1, 2 i 3) i va aprofitar per incidir sobre els canvis produïts en les darreres dècades a Andorra.

SIG Medi Ambiental d'Andorra.
SIG Medi Ambiental d'Andorra.

El Sr. Miquel Olivet (Departament de Salut) i la Sra. Ester Prat (CREAF) varen presentar l’elaboració del Mapa Sanitari de Catalunya i la Sra. Blanca Baella (ICGC) va presentar l’acord amb l’ICGC per a la distribució dels mapes topogràfics en format MMZ. El Sr. Sergi Rasero (DTES) va afirmar  que el MiraMon és equiparable a qualsevol SIG i va destacar la seva alta interoperabilitat, l'MMZ certificat, la gratuïtat i suport del CREAF com les seves virtuts diferencials. En l’aspecte de la docència, la Sra. Anna Badia (UAB) va reivindicar els formats estructurats de MiraMon i les eines d'estructuració topològica, la seva flexible i pedagògica simbolització i la gestió que es fa de les paletes en el MiraMon. També va explicar la utilitat docent del MiraDades per explicar i editar taules i del GeMM com a eina per mostrar i editar les relacions entre taules i metadades. Anna Badia va demanar si el MiraMon podria incorporar geocodificació i que fos més fàcil fer una composició.

Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya
Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya i Mapa Diari de Risc d'Incendi Forestal. Font: CREAF.

En la sessió del MiraMon en la recerca, el Dr. Miquel Ninyerola va exposar com el MiraMon pot ser aplicat a l’anàlisi del canvi climàtic. El Dr. Lluís Pesquer va presentar les activitats de Ricardo Díaz-Delgado (EBD) al Parque Nacional de Doñana, que en la seva presentació reclamava que s’aprofundís en la gestió de les sèries temporals tant en fitxers com en serveis, així com més eines de teledetecció. El Dr. Joan Pino (CREAF) va explicar com es pot estudiar la dinàmica territorial amb MiraMon i va destacar el paper clau del programa en l’elaboració del Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya. El Dr. Joan Masó (CREAF) va cloure la jornada desgranant les novetats recentment implementades en el programa, així com el salt qualitatiu que fa la versió 8, la qual ja és una aplicació de 64 bits amb suport a fitxers grans i amb processament multicor. També va anticipar un producte nou en el núvol anomenat NiMMbus, que permetrà emmagatzemar i compartir fàcilment informació cartogràfica als usuaris del programa.

L'acte final de celebració

A la tarda, l'acte central de l'aniversari tingué lloc a la Sala Gran de Cotxeres del Palau Robert, pràcticament plena de gom a gom. L’acte fou presidit pel Dr. Josep Enric Llebot, Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i comptà amb intervencions dels representants de les entitats que han allotjat el desenvolupament del programa durant aquests anys, el Dr. Javier Retana, director del CREAF, i la Dra. Pilar Dellunde, vicerectora de recerca de la UAB. Pilar Dellunde va qualificar el MiraMon com un projecte institucionalment estratègic i va destacar l'excel·lència i l'ús en planificació territorial, insistint en la necessitat que l'administració recolzi la continuïtat del MiraMon.

El Dr. Javier Retana, el Dr. Josep Enric Llebot i la Dra. Pilar Dellunde presideixen l'acte final dels 20 anys de MiraMon. Foto: Abel Pau.
El Dr. Javier Retana, el Dr. Josep Enric Llebot i la Dra. Pilar Dellunde presideixen l'acte final dels 20 anys de MiraMon. Foto: Abel Pau.

A continuació, el Dr. Xavier Pons, creador del programa, va pronunciar la conferència MiraMon 20 anys: Nous horitzons, en què es van plantejar alguns dels desafiaments presents en un futur proper o mitjà i com des de l’equip del MiraMon s’estan abordant. Xavier Pons va començar la seva xerrada sobre nous horitzons del MiraMon citant el tango "20 años no es nada" i comentant que el MiraMon va néixer al 1994 i va sorprendre a l’audiència amb les estadístiques d’ús del programa, tot incidint en que el grup contesta actualment 7.5 correus al dia com a part del suport al programa (on el 58% provenen de l'Administració catalana). Va destacar l’enorme quantitat de dades disponibles en servidors MiraMon o amb MMZ i va recordar les voluntats del programa, entre les que destaquen el rigor, ser resposta a les necessitats de l'Administració i altres usuaris, i mantenir una arrel docent.

Parlament del Dr. Xavier Pons. Foto: Abel Pau.
Parlament del Dr. Xavier Pons. Foto: Abel Pau.

També va fer una defensa de la necessitat d’un SIG en català. Xavier Pons va explicar les iniciatives de ciència ciutadana en les que el programa participa, com la web d’albiraments de cetacis, el NiMMbus i el recent projecte sobre observacions fenològiques FenoDato. Xavier Pons no es va poder estar de tornar a destacar la importància de la distribució de la primera versió de 64bits del MiraMon, que situa el límit de memòria a 2TByte en Windows 2008. També va recordar l’esperit del programa, que mai ha separat les dades de les metadades i va ironitzar sobre els mapes de serveis com Bing, Google o Open Street Map, on es pot trobar un restaurant al mig de l'autopista prop de l'Autònoma, o embolics en els noms de la carretera de Cerdanyola del Vallès.

Acte final de MiraMon 20 anys. Foto: Abel Pau.
Acte final de MiraMon 20 anys. Foto: Abel Pau.

El Dr. Pons va aprofitar també per demanar que l'Administració impulsi l'ús de la teledetecció en els seus processos de producció d'informació, mentre explicava també novetats en les  apps del MiraMon, que ara recorden capes recents, importen formats comuns i obren automàticament el resultat dels processos que duu a terme.

Gravació dels actes de celebració de MiraMon 20 anys. Foto: Abel Pau.
Gravació dels actes de celebració de MiraMon 20 anys. Foto: Abel Pau.

Abans d’acabar, va indicar la voluntat de continuar desenvolupant el programa, amb aquesta frase de Jordi Sarsanedes: "Ventura feliç: allò que no vindrà mai, però no deixa de poder venir, de voler venir". El professor Pons va aprofitar per fer un detallat agraïment a les principals persones que, des de diferents àmbits de la societat, han pogut fer possible l’avenç del MiraMon. Per concloure, el Dr. Josep E. Llebot va reconèixer que les administracions pateixen processos d’homogeneïtzació que fan complicat defensar les singularitats, amb clara referència al projecte del SIG corporatiu de la Generalitat. Josep E. Llebot va afirmar amb rotunditat que l'administració ambiental sent el MiraMon com una cosa molt pròpia i que cal fer entendre als altres el que representa. L’acte es va cloure amb un brindis final de celebració.

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Infografía
Com beuen les plantes? CREAF
Infografía

Como beben agua los árboles?

Infografía
Fusta Morta CREAF
Infografía

La importancia de la madera muerta en el bosque