07/09/2015 Noticia

Un investigador del CEED estudiarà els efectes del foc a la biodiversitat a Catalunya

Comparte

Un investigador del CEED (Centre d'Excel·lència per Decisions Ambientals) ha estat guardonat amb una de les cinc Beques d'Investigació postdoctoral de Victòria (Austràlia). Per això, viatjarà a Catalunya per estudiar l'amenaça dels incendis a la biodiversitat al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF.

Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.
Dr. Luke Kelly, Becari d'Investigació Post Doctoral.

Luke Kelly, de la Universitat de Melbourne, ha rebut una Beca d'Investigació atorgada per Veski, en nom del Govern de Victòria, que forma part dels premis més prestigiosos de ciència i innovació de Victòria. Aquest guardó donarà l'oportunitat a Luke a passar dos anys com a investigador convidat a Espanya, i un tercer anys a la Universitat de Melbourne.

Luke ha treballat amb el CEED (a través de la Universitat de Melbourne) com a investigador durant quatre anys i acredita els coneixements adquirits en el projecte per garantir la subvenció. "Desitjava rebre aquesta beca amb moltes ganes, ja que és una gran oportunitat per a la meva carrera i ho agraeixo al projecte ARC CEED," diu Kelly.

La recerca del doctorat de Kelly es va centrar en provar la hipòtesi que la 'pirodiversitat promou la biodiversitat'.

"Treballar en el projecte ARC CEED em va proporcionar una gran oportunitat per construir aquest treball de recerca i fer front a les noves idees i enfocaments per a la gestió de la conservació". També afegeix: "Haig de fer coses divertides com la construcció de models de distribució d'espècies en els ecosistemes forestals, el modelatge de la biodiversitat a la Melanèsia i la topografia de mamífers en paisatges àrids, tot això amb científics de Melbourne i d'arreu del món".

Actualment, els incendis són una de les principals amenaces per a la biodiversitat a Victòria. Un dels reptes principals de la gestió del sòl a aquesta regió d'Austràlia és la gestió d'incendis per reduir el risc pels humans i les propietats, sense deixar de banda la necessitat de mantenir la biodiversitat a nivell global. "Aquest desafiament és complex ja que en l'àmbit de l'eficàcia i la gestió dels incendis forestals la informació que es disposa no és del tot precisa. Per exemple, la manera en que les plantes i els animals responen al foc o bé la probabilitat d'haver-hi incendis o sequeres".

Luke Kelly and his family now live in Solsona.
Kelly i la seva família viuen a Solsona.

Segons Luke, aquesta beca li permetrà seguir desenvolupant les seves habilitats, aprofundir en el coneixement i la recerca i enfortir les xarxes internacionals per contribuir millor als reptes mundials de la conservació. "No només és una gran aventura per a mi sinó també per a la meva família. Tant jo com la meva parella Claire, juntament amb la nostra filla de 16 mesos, estem impacients per conèixer Solsona i els seus voltants i per aprendre les llengües locals".

Per què a Espanya?

CTFC i CREAF són centres ideals per a la seva col·laboració i, segons Luke, inclouen els líders mundials, tals com el Dr. Lluís Brotons, investigador del CREAF i el CTFC, en el modelatge de les respostes de la biodiversitat al canvi global. "Aquests centres -explica Luke- tenen accés a incendis avançats i disposen d'eines de modelatge climàtic i estan connectats a grans xarxes europees del sector". A més, Luke afegeix que "Espanya és un lloc ideal per aquest tipus d'estudis degut al seu clima, la vegetació i els règims d'incendis mediterranis, ja que són similars a Victòria i les amenaces a la biodiversitat incendis són similars".

Elizabeth Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)
Bosc cremat de la regió de Victòria, Austràlia. Foto: E. Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)

Luke espera adquirir un cert nivell d'internacionalització en la ciència dels incendis. "M'agradaria desenvolupar un marc per predir l'impacte dels règims d'incendis futurs en la biodiversitat, i també dissenyar i avaluar estratègies de gestió alternativa dels incendis". Kelly també espera aportar noves tècniques i eines que beneficiïn les comunitats victorianes i ajudar a assegurar el futur de la biodiversitat dels paisatges del territori australià.

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo