21/01/2016 Noticia

Trobada amb en Marcos Fernández-Martínez unes hores abans que defensi la seva tesi

Comparte

“Estic nerviós, de fet avui tinc un assaig a la tarda i no ho porto gaire bé”, confessa somrient en Marcos Fernández-Martínez. Però la seva actitud i la seva mirada, calmada i tranquil·la, denoten aquella serenitat de qui se sap segur de la feina feta. Una feina que l’ha portat els últims quatre anys fins avui, divendres 22 de gener de 2016, a la defensa de la seva tesi.

En Marcos Fernández-Martínez durant el treball de camp.
En Marcos Fernández-Martínez durant el treball de camp.

Rere el títol On the role of nutrients, climate and anthropogenic impacts on spatio-temporal variability of forest productivity, s’amaga la voluntat d’entendre com funciona el cicle del carboni i la producció de fruits en els boscos. És a dir, veure com afecten diverses variables —nutrients, clima, impactes antropogènics, per exemple— sobre la producció forestal, tan en el propi creixement dels vegetals, com en la quantitat de llavors que es generen.

No és molt conegut l’efecte dels nutrients o de l’increment del diòxid de carboni a la natura. En un context de temperatures en augment i concentracions atmosfèriques de CO2 cada vegada més elevades, la tesi  “pot ajudar a modelitzadors, gestors, i a definir polítiques ambientals, perquè els resultats ens donen pistes que ens permeten predir com els boscos es comportaran més endavant en aquest escenari”.

No obstant, el camí no ha estat senzill i s’ha hagut de reconduir poc a poc fins arribar aquí. En Marcos va arribar al CREAF el 2009 —tot i que no va tenir despatx fins ben bé un any després, diu somrient—fent el treball final de carrera amb en Josep Maria Espelta, “ens vam conèixer en un curs d’ecologia al Montseny”. Després va cursar el Màster en Ecologia Terrestre i sense temps a pensar en el següent pas, en Josep Peñuelas, el tutor de la seva tesi, li va oferir la possibilitat d’unir-se al seu grup de treball. Finalment, la tesi ha estat una barreja del que havia treballat amb en Josep Maria, la producció de llavor, i el que ha estat desenvolupant aquests darrers anys, el cicle del carboni.

I lluny d’acabar la seva etapa al CREAF, on “m’ho he passat molt bé aquests sis anys, he après molt, la gent és tant agradable, em sento molt bé aquí”, seguirà una temporada més al centre. Una temporada que “ per descomptat espero que sigui llarga i fructífera”. Actualment ja forma part de l’equip que treballa en el projecte IMBLANCE-P, a l’abric del gran programa europeu Synergy Grants, encarregant-se d’una part de les tasques de coordinació del projecte i com a investigador post-doc.

 

Defensa de la tesi On the role of nutrients, climate and anthropogenic impacts on spatio-temporal variability of forest productivity, de Marcos Fernández-Martínez.

Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Biociències, UAB.

Hora: 11h, del divendres 22 de gener de 2016

 

Llista d'articles publicats i altres articles de la tesi:

Noticias relacionadas

Noticia
COP16 image
Noticia

COP16, un paso más pero con un trasfondo de frustración

Noticia
Saltamartí cap de creus
Noticia

El saltamontes más grande de Europa se puede encontrar en Cataluña

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!