Quines noves pràctiques i eines poden millorar el potencial d'adaptació dels boscos de la UE al canvi climàtic?
El Focus Grup EIP Agri sobre noves pràctiques forestals per l'adaptació al canvi climàtic ha publicat l'informe final i una sèrie de petits articles on es recullen els resultats d'una vintena d'actors europeus en aquesta temàtica. L'investigador del CREAF, Enrique Doblas, ha format part d'aquest grup de treball.
El Focus Grup EIP-AGRI sobre "Noves pràctiques forestals i eines per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic" ha reunit 20 actors d’interès per intercanviar pràctiques forestals i eines per fer front al canvi climàtic i explorar experiències d’èxit i innovacions. Per fer aquest intercanvi es van organitzar grups multidisciplinaris, amb persones de varis grups d’interès: científics, propietaris forestals, empreses, polítics, gestors del medi natural. Entre tots van realitzar un recull de propostes que serviran per prioritzar temes o crear programes específics de finançament a nivell europeu. L'informe final d'aquest treball es va publicar el passat mes de gener. Enrique Doblas, expert involucrat en aquest grup, és un dels autors d'aquesta publicació.
L'informe final es va centrar principalment en tres aspectes:
- Com es seleccionen i implementen les estratègies d'adaptació.
- L'ús d'eines de suport a la decisió per unir el coneixement i la pràctica científica
- Els enfocaments formatius i les formes de compartir experiències.
Els desafiaments que ens planteja el canvi climàtic, encara que són globals, mostren fortes diferències regionals. Tenint en compte la diversitat de tipus de boscos i les diferents tradicions de gestió forestal a Europa, les estratègies d'adaptació i mitigació del canvi climàtic s'han d'ajustar als efectes específics de cada regió i a les circumstàncies locals. L'informe final presenta alguns suggeriments sobre bones pràctiques i estratègies per al futur dels nostres boscos, com ara:
- Millorar la gestió forestal a nivell de massa forestal amb especial atenció als boscos de petita escala. La silvicultura climàticament intel·ligent, els recursos genètics i els sistemes de suport a la presa de decisions poden contribuir en gran mesura a aquest objectiu.
- Ampliar la gestió i abordar els riscos del canvi climàtic mitjançant (1) gestió integrada del paisatge (2) implementació d'estratègies d'alerta primerenca (3) estratègies innovadores de gestió de riscos (per exemple, per plagues o incendis forestals).
- Fomentar l'adaptació i la mitigació mitjançant la promoció de bones pràctiques per a la prevenció d'incendis forestals (per exemple, silvopastoralisme), incentius econòmics per promoure l'adaptació (silvicultura climàticament intel·ligent, pagament per serveis ecosistèmics o cadenes de valor innovadores per millorar la mitigació del canvi climàtic (per exemple, nous productes i usos de fusta).
- Millorar l'intercanvi de coneixements i la conscienciació sobre el canvi climàtic més enllà de la comunitat forestal. Per exemple mitjançant la recerca i l'ús de mètodes de comunicació eficaços i la recopilació d'opinions científiques, polítiques i tècniques o pràctiques.
Resultats (en anglès):
Altre informació (en anglès):
- Agenda first meeting 20-21 June 2017 - Ljubljana, Slovenia
- Agenda second meeting 22-23 November 2017 - Santiago de Compostela, Galicia, Spain
- Mini-paper 1: Effective communication for Mitigation of Climate Change and Adaptation to its Impacts
- Mini-paper 2: Implementing adaptation strategies through economic incentives
- Mini-paper 3: Prevention, Early Warning and Innovative Risk Management
- Mini-paper 4: Climate smart silviculture & genetic resources
- Mini-paper 5: Integrated management of forested landscape in the face of climate change
- Mini-paper 6: Knowledge exchange through platforms, networks, or competence centres that link research, practitioners, industry and forest owners
- Mini-paper 7: Decision Support Systems & Tools
- Mini-paper 8: Techniques and practices to manage fire risk in the forest (biomass management, Silvopastoralism)
- Mini-paper 9: Innovative Wood-based Value Chains - “shift to smart wood”
- Mini-paper 10: Small scale forest management