La ciutadania es mou per adaptar les conques de la Tordera i el riu Serpis als impactes del canvi global
Comença un nou projecte per adaptar el riu Tordera (Catalunya) i el riu Serpis (Valencia) als efectes del canvi climàtic. Per fer-ho, comptaran amb la participació de la ciutadanía i dels actors implicats en aquestes conques. Es farà donant un impuls a dos espais de governança ja existents: la Taula de la Tordera i la Plataforma Serpis.
El projecte REDAPTA és una iniciativa coordinada pel CREAF que compta amb el suport dea Fundación Biodiversidad i que vol donar un impuls a dos espais de governança ja existents a la Tordera (Catalunya) i al riu Serpis (Comunitat Valenciana): la Taula del Delta i de la Baixa Tordera i la Plataforma del Serpis. Aquests dos espais reuneixen actors del territori, persones de varies procedències, amb varis interessos o inquietuds que interactuen entre elles per un interès comú: prendre decisions i definir mesures que permetin adaptar els trams sensibles d’aquests rius mediterranis al canvi climàtic.
El nou projecte es basa en els resultats del projecte ISACC TorDelta, que també va rebre el suport de la Fundació Biodiversitat en la convocatòria 2016. En aquesta nova temporada es vol desenvolupar un nou procés participatiu i fer-lo de forma paral·lela a les dues conques. El procés participatiu tindrà l’objectiu de co-dissenyar mesures d’adaptació concretes que estiguin emmarcades en una planificació estratègica i integrada de cada conca. A més, serà un procés que farà un seguiment participatiu de mesures de restauració que s’estan duent a terme a cada conca. En el cas del riu Serpis serà una actuació de millora del riu a la platja de Potries i en el cas del Tordera la restauració del Camp de Tir a Malgrat de Mar.
“Treballem per a que la veu de la Taula del Delta i de la Baixa Tordera pugui contribuir a la nova planificació hidrològica de la conca de la Tordera.”, comenta Annelies Broekman, coordinadora del projecte al CREAF.
Una xarxa ibèrica d’espais d’innovació en la governança de l’aigua
D’altra banda, REDAPTA vol crear una xarxa d’intercanvi de coneixements basats en l’experiència. Així, posarà en contacte les diferents taules ciutadanes que existeixen a la península ibèrica que treballen per l’adaptació i la gestió de l’aigua en diferents territoris. La finalitat d’aquesta xarxa serà la de generar informació sobre pràctiques innovadores en la governança. Així mateix farà possible que s’analitzin de forma conjunta les experiències recollides, afavorirà que es creïn models de referència, que hi hagi capacitació mútua i que sigui possible fomentar l’adaptació als impactes del canvi global reduint la conflictivitat social.
A l’acte inaugural del projecte hi ha hagut representació de l’ Oficina de Participació Ciutadana de l’Agència Catalana de l’Aigua per tal d’explorar sinergies i oportunitats. “Treballem per a que la veu de la Taula del Delta i de la Baixa Tordera pugui contribuir a la nova planificació hidrològica de la conca de la Tordera.”, comenta Annelies Broekman, coordinadora del projecte al CREAF.
Per contactar amb la secretaria tècnica del projecte podeu escriure a: