Fotografía

10 anys d’internacionalització científica del Pirineu andorrà gràcies al projecte Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees

Mostreig d’artròpodes mitjançant un espirador entomològic.
Wildlife pirineus
Tècnic/a de comunicació

Galdric Mossoll Clos

Soc biòleg ambiental (Universitat Autònoma de Barcelona, 2021) especialitzat en la gestió i la conservació de la biodiversitat (Universitat de Barcelona, 2022). Actualment treballo com a tècnic a l’equip de
Comparte

 

Enguany, el projecte ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’, dirigit per l’investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Bernat Claramunt, celebra el seu desè aniversari. Durant aquesta dècada el projecte ha contribuït a la comprensió dels efectes del canvi global en els Pirineus andorrans, un dels entorns naturals més vulnerables de la península Ibèrica.

Des de la seva fundació, l’expedició ha atret l’atenció de la comunitat científica i al voltant d’un miler de voluntaris d’arreu del món. Gràcies a les votacions dels participants, que sobretot en destaquen la qualitat formativa, la dinàmica de l’equip, la contribució a la investigació i la satisfacció personal, el projecte ha rebut reconeixements com la inclusió diversos anys en el Top10 de l’EarthWatch Institute (EWI), i fins i tot s’ha arribat a establir dins el llistat “50 Tours of a Lifetime” de la revista National Geographic Traveler.

 

Mostreig d'artròpodes mitjançant un espirador entomològic.

Al llarg d’aquests deu anys, el projecte ha comptat amb el suport econòmic i administratiu d’entitats com Andorra Recerca i Innovació (ARI), Andorra Turisme, el Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, el Comú d’Ordino, la Fundació Terra i FEDA. Per altra banda, el projecte ha realitzat importants descobertes com la identificació espècies d’insectes mai abans localitzades a Andorra, com l’Ernobius nigrinus i Ptinus auberti, o nous tàxons de fongs, incloent espècies amenaçades com el Cortinarius caperatus i la Hygrocybe spadicea.

 

 

"Han estat molts anys de camp, en condicions ambientals sovint dures, però amb una dècada de dades recollides sota un disseny experimental rigorós podem començar a contestar certes preguntes sobre canvi climàtic."

BERNAT CLARAMUNT, investigador del CREAF i coordinador del projecte.

El projecte ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ utilitza els Pirineus com a sentinelles ambientals per detectar els efectes del canvi global sobre les comunitats naturals. Això inclou, per exemple, el seguiment de poblacions de petits i grans mamífers, d’ocells i insectes, l’anàlisi de la taxa de descomposició al sòl, l’estudi de l’estat de salut i creixement de les comunitats vegetals, i l’avaluació de la fenologia i diversitat vegetal a les congesteres. Aquesta vasta gamma d’estudis ha permès una comprensió més profunda dels processos ecològics en els entorns d’alta muntanya i dels impactes dels canvis climàtics i d’ús del sòl.

 

Les primeres expedicions de la temporada acostumen a trobar paisatges nivals on les aproximacions a les zones de mostreig són tècniques.

 

Turisme científic i economía local agafades de la mà

El programa capitanejat pel CREAF reuneix científics, doctorands, estudiants i voluntaris d’arreu del planeta. Les expedicions a les muntanyes del Pirineu andorrà tenen una durada de nou dies i tenen base a la Vall d’Ordino. Aquest flux de gent a la vall genera un impacte econòmic positiu per a la regió, ja que els voluntaris contribueixen en l'economia local a través de l’allotjament, restauració i activitats durant les seves estades. Així doncs, Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees no només genera coneixement a llarg termini que afavoreix la presa de decisions per a la millor conservació de l’ecosistema alpí, sinó que també potencia la l’economia del país muntanyenc. Una combinació perfecte!

 

Noticias relacionadas

Reportaje
Reportaje

¿Qué árboles debemos plantar en las ciudades?

Noticia
Saltamartí cap de creus
Noticia

El saltamontes más grande de Europa se puede encontrar en Cataluña

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!