11/12/2024 Notícia

Les economies de muntanya fan públiques 25 propostes per a la seva prosperitat

Arties, imatge domini públic
Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

Dia Internacional de les Muntanyes

Diversificar les economies de muntanya més afectades pel canvi climàtic i ampliar l’abast de l’actual Fons europeu de Transició Justa (EU Just Transition Fund) és un dels eixos principals de la Declaració de Puigcerdà 2024, que avui Dia Internacional de les Muntanyes es presenta a Brussel·les. El document és resultat del XIII Convenció Europea de les Muntanyes d’Euromontana, organitzada recentment a la capital de La Cerdanya per aquesta xarxa europea, el CREAF i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya. Actualment, els estats membres de la Unió Europea ja poden identificar els territoris on més impactarà la transició cap a la neutralitat climàtica i rebre fons per sufragar accions de reconversió dels seus sectors econòmics.

Bernat Claramunt CREAF

La Declaració de Puigcerdà posa en evidència que encara hi ha moltes incerteses i buits de coneixement i que cal invertir en recerca perquè es puguin prendre decisions basades en evidències.

La Declaració contempla fins a 25 demandes vinculades a la realitat social i econòmica de les zones muntanyenques d’Europa, articulades a partir del debat de 200 representants de sectors com ara la ciència, els serveis, la ramaderia, la pagesia, el turisme, l’acció política, l’associacionsime, etc. amb una visió i experiència locals. L’investigador del CREAF Bernat Claramunt –membre del comitè de direcció d’Euromontana i coordinador de la xarxa europea de muntanya NEMOR (Network for European Mountain Reserarch)– remarca que “la Declaració posa en evidència que encara hi ha moltes incerteses i buits de coneixement i que cal invertir en recerca perquè es puguin prendre decisions basades en evidències”. Alhora, Claramunt posa èmfasi en que “cal tenir en compte les especificitats locals” dels missatges que conté el document, integrar-les als plans nacionals i regionals d’adaptació al canvi climàtic i als plans d’adaptació, com ara el futur Pla europeu d’adaptació al clima (European Climate Adaptation Plan). 

Més sostenibilitat, resiliència i prosperitat

Amb la voluntat d’impulsar solucions pràctiques per augmentar la resiliència, la sostenibilitat i la prosperitat de les economies de muntanya, la Declaració de Puigcerdà 2024 abasta des d’una remuneració justa al sector agrícola i ramader de muntanya, promoure certificacions, distintius de valor i incentius fiscals als seus productes, fins a simplificar l'accés als fons de promoció de la Unió Europea, donar suport al desenvolupament d'indústries de transformació locals i a l'economia circular, passant per la innovació i l'elaboració de polítiques més integrades, basades en el territori i en el coneixement.

Altres aspectes contemplats són potenciar la recerca científica mitjançant NEMOR per fer possible les peticions de la Declaració, així com les polítiques d’habitatge dins del futur Pla d’habitatge assequible de la Unió Europea, els vincles rural-urbà, l’atracció i retenció del talent, promoure el Pacte Rural Europeu, la continuïtat i la sostenibilitat del pastoralisme i de la ramaderia extensiva.

En aquesta línia, la futura Llei d’alta muntanya que s’està tramitant ha d’actualitzar la de 1983 inclourà la posada en marxa de l’Observatori de la muntanya, “en el que facilitarem la participació de totes les comunitats de muntanya”, en paraules de secretari de Victor Puga, secetari Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya. A la presentació a Brussel·les també s’aborda el desplegament de l’Estratègia del Pirineu, un full de ruta per al desenvolupament sostenible i equilibrat de les comarques pirinenques, que aborda aspectes com ara el despoblament, la manca d’infraestructures i els efectes del canvi climàtic. 

Notícies relacionades

Infografia
Manual esmenes CREAF
Infografia

Què cal tenir en compte per aplicar esmenes orgàniques en la rehabilitació i restauració de sòls

Notícia
Molsa CREAF
Notícia

Un estudi explora el llenguatge químic de les molses i els factors que influeixen en les seves emissions

Notícia
Com és un sòl sa? CREAF
Notícia

Com és un sòl sa?