Notícia

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista amb experiència heterogènia en iniciatives de divulgació sobre canvi climàtic, biodiversitat, sostenibilitat, energies renovables, tecnologia, territori i la seva gestió amb criteris ambientals. He treballat per a universitats, centres
Comparteix

La biodiversitat i la crisi climàtica estan inextricablement entrellaçades i no es poden abordar ni solucionar de manera independent l'una de l'altra. Malgrat que el relat global ha tendit a centrar-se en el canvi climàtic, la ciència assenyala que la natura és una aliada fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de diversitat biològica.

En el Dia Internacional de la Diversitat Biològica de 2024, promogut pel Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB), volem posar èmfasi en les proves que demostren que uns ecosistemes nacionals forts i sans poden ajudar a lluitar contra el canvi climàtic, així com a augmentar la resiliència i contribuir a adaptar-nos als impactes climàtics. Ara bé, els sistemes de coneixement sobre el clima i la biodiversitat segueixen fragmentats, malgrat els solapaments temàtics i de procediment en tots dos àmbits.

El repte ambiental que suposa la pèrdua de biodiversitat és clau per al director del CREAF, Joan Pino Vilalta, doctor en Biologia, que afirma que “seria impossible obtenir la multitud de béns i serveis ecològics que necessitem per viure sense biodiversitat. La seva pèrdua és un dels reptes ambientals més grans als quals ens hem hagut d'enfrontar en les últimes dècades".

La ciència assenyala que la natura és una aliada fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de la diversitat biològica.

Segons la coordinadora científica del CREAF, Alicia Pérez-Porro, "ara estem experimentant un cert impuls polític per trencar les sitges i connectar clima i biodiversitat". És un aspecte que resumeix de la manera següent: "D'una banda, les presidències de la CMNUCC, la COP28, el CDB i la COP15 van signar a la COP28 de Dubai la Declaració Conjunta sobre el Clima, la Natura i les Persones i, per altra, “l'IPBES i l'IPCC van copatrocinar un Taller sobre Biodiversitat i Canvi Climàtic el desembre del 2020, per examinar les sinergies i compensacions entre, d'una banda, protegir la biodiversitat i, de l'altra, mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic”. L'esdeveniment va reunir 50 dels principals experts mundials en biodiversitat i clima, entre els quals hi havia l'investigador del CREAF Lluís Brotons.

A continuació, una breu selecció d'algunes de les nostres investigacions i activitats relacionades amb la biodiversitat:

Notícies relacionades

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?