Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable
La biodiversitat i la crisi climàtica estan inextricablement entrellaçades i no es poden abordar ni solucionar de manera independent l'una de l'altra. Malgrat que el relat global ha tendit a centrar-se en el canvi climàtic, la ciència assenyala que la natura és una aliada fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de diversitat biològica.
En el Dia Internacional de la Diversitat Biològica de 2024, promogut pel Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB), volem posar èmfasi en les proves que demostren que uns ecosistemes nacionals forts i sans poden ajudar a lluitar contra el canvi climàtic, així com a augmentar la resiliència i contribuir a adaptar-nos als impactes climàtics. Ara bé, els sistemes de coneixement sobre el clima i la biodiversitat segueixen fragmentats, malgrat els solapaments temàtics i de procediment en tots dos àmbits.
El repte ambiental que suposa la pèrdua de biodiversitat és clau per al director del CREAF, Joan Pino Vilalta, doctor en Biologia, que afirma que “seria impossible obtenir la multitud de béns i serveis ecològics que necessitem per viure sense biodiversitat. La seva pèrdua és un dels reptes ambientals més grans als quals ens hem hagut d'enfrontar en les últimes dècades".
La ciència assenyala que la natura és una aliada fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de la diversitat biològica.
Segons la coordinadora científica del CREAF, Alicia Pérez-Porro, "ara estem experimentant un cert impuls polític per trencar les sitges i connectar clima i biodiversitat". És un aspecte que resumeix de la manera següent: "D'una banda, les presidències de la CMNUCC, la COP28, el CDB i la COP15 van signar a la COP28 de Dubai la Declaració Conjunta sobre el Clima, la Natura i les Persones i, per altra, “l'IPBES i l'IPCC van copatrocinar un Taller sobre Biodiversitat i Canvi Climàtic el desembre del 2020, per examinar les sinergies i compensacions entre, d'una banda, protegir la biodiversitat i, de l'altra, mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic”. L'esdeveniment va reunir 50 dels principals experts mundials en biodiversitat i clima, entre els quals hi havia l'investigador del CREAF Lluís Brotons.
A continuació, una breu selecció d'algunes de les nostres investigacions i activitats relacionades amb la biodiversitat:
- La biodiversitat ha estat una mena de principi rector de la investigació del CREAF. Només per esmentar-ne alguns exemples, formem part del projecte RESPIN d'Horizon CSA, per contribuir a intensificar el suport de la política científica de la Unió Europea a la biodiversitat i la política climàtica a abast europeu i més enllà.
- El CREAF també va presentar la primera avaluació de la biodiversitat de Catalunya basada en la millor evidència científica disponible, l'informe Estat de la Natura 2020. Pretén ser el primer pas de l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat a Catalunya.
- Som membres de Regions4, la xarxa global de governs subnacionals que, entre moltes d'altres accions, a la COP28 va fer públic l'informe ‘Transformative Multi-Level Action: Subnational Solutions for Climate & Biodiversity’, amb un conjunt d'accions per contribuir a solucionar la doble crisi climàtica global i de la biodiversitat.
- Alguns dels científics i científiques del CREAF s'han posicionat clarament a favor de la Llei Europea de Restauració de la Natura, com una poderosa eina que pot arribar a invertir la relació entre medi ambient i societat.