16/12/2024 Notícia

El CREAF participa a la primera plenària d’IPBES a Àfrica

IPBES CREAF
Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

El CREAF i l’Observatori de la Biodiversitat i el Patrimoni Natural de Catalunya han estat presents a la plenària número 11 de l’Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) que per primer vegada a la història es celebra a Àfrica (Windhoek,  Namíbia) del 10 al 16 de desembre. Aquesta trobada reuneix representants de gairebé 150 governs i alguns dels experts més reconeguts del món en biodiversitat per debatre els desafiaments de la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels serveis ecosistèmics a escala global.

Un fòrum clau per a la ciència i la política

El CREAF hi ha participat com a organització observadora oficial de l’IPBES, reforçant la importància d’aquest fòrum com un espai essencial per connectar el món científic amb el polític i fomentar decisions informades i efectives per a la conservació de la natura.

Fins a Namíbia, i representant al CREAF, s’hi han desplaçat l’Alícia Pérez-Porro, responsable d’interacció política i relacions institucionals al CREAF, i el Dani Villero, investigador del CREAF. A la plenària també hi ha participat l’investigador del CREAF i coordinador científic de l’Observatori de la Biodiversitat i el Patrimoni Natural Lluís Brotons com a expert de l’IPBES.

La participació de Brotons a l’IPBES es canalitza especialment a través de la Task Force sobre escenaris i models, un grup de treball oficial amb l’objectiu de reforçar l’ús d’aquests enfocaments en les activitats d’IPBES. “El grup de treball d’escenaris i models té un rol clau en la catalització de noves metodologies, com el Nature Futures Framework, que permet desenvolupar escenaris on la natura sigui prioritària. També treballem per establir ponts entre IPBES i altres plataformes internacionals com l’IPCC, una connexió vital per al futur de les polítiques ambientals globals,” explica Brotons. Aquesta activitat s’emmarca també en els objectius del projecte Severo Ochoa, que busca reforçar el paper del CREAF en l’ús i desenvolupament d’escenaris i models per donar suport a les polítiques ambientals globals.

A més, el CREAF treballa des de fa un any en el projecte RESPIN, co-coordinat per Brotons i Pérez-Porro, per transformar el coneixement tant de l'IPBES com de l'IPCC en canvis reals en les polítiques, pel que ser en aquestes reunions plenàries és cabdal. Sumat a que el consorci RESPIN també té el mandat d’assessorar a la delegació de la Unió Europea durant les negociacions d’IPBES. “RESPIN és un espai de treball al voltant de les avaluacions de l'IPBES i de l'IPCC que pretén que les avaluacions i recomanacions d'aquest òrgans científics arribin a les polítiques nacionals i subnacionals. Així, seguir la presentació de les dues noves avaluacions és clau per anar pensant la seva traducció posterior dirigida als prenedors de decisions," afirma Pérez-Porro des de Namíbia.

IPBES CREAF

L'equip científic del CREAF conformat per l'Alícia Pérez-Porro, Dani Villero i Lluis Brotons (d'esquerra a dreta) a l'#IPBES11 celebrat a Namíbia. Imatge: Alícia Pérez-Porro

Dos informes científics d’alt impacte

Entre els temes centrals de la plenària, s’han discutit dos nous informes d’avaluació d’IPBES que podrien tenir un impacte transformador:

  • L’avaluació Nexus: analitza les interconnexions entre les crisis de biodiversitat, aigua, alimentació, salut i canvi climàtic, i proposa solucions integrades amb beneficis transversals. Per exemple, l’agricultura regenerativa combina tècniques per augmentar la producció d’aliments amb la conservació del sòl, la millora de la qualitat de l’aigua i la reducció d’emissions de carboni, contribuint a la biodiversitat i a una major sostenibilitat alimentària i resiliència climàtica.
  • L’avaluació de canvi transformador: té com a objectiu entendre i identificar factors en la societat humana, tant a nivell individual com col·lectiu, incloent dimensions comportamentals, socials, culturals, econòmiques, institucionals, tècniques i tecnològiques, que puguin ser aprofitades per promoure canvis transformadors per a la conservació, restauració i ús sostenible de la biodiversitat, tenint en compte objectius socials i econòmics més amplis en el context del desenvolupament sostenible. Un exemple podria ser el model de ciutats verdes com Copenhaguen, que integra la natura en infraestructures urbanes com parcs amb zones d’inundació controlada o inversions en mobilitat sostenible.

Brotons destaca així la rellevància de les avaluacions d’IPBES: "L’avaluació Nexus analitza els lligams entre biodiversitat i altres sectors clau. Això serà crucial per reforçar aquestes connexions i proposar solucions a la pèrdua de biodiversitat més enllà de la pròpia conservació de la natura, implicant sectors com l’agrícola, la gestió de l’aigua o la salut. Per altra banda, l’avaluació de canvi transformador busca anar més enllà del diagnòstic i pretén identificar exemples concrets de canvis socials i econòmics que posin la natura al centre." 

A més, s’ha debatut l’abast d’una nova avaluació global sobre biodiversitat i serveis ecosistèmics, continuació de l’informe global de 2019 que va alertar del risc d’extinció d’un milió d’espècies.
 

Declaracions des de Namíbia

El Dr. David Obura, president d’IPBES i primer africà en ocupar aquest càrrec, ha afirmat: “#IPBES11 és crucial per informar polítiques que donin suport a la biodiversitat i assegurin futurs sostenibles i justos per a les persones i la natura. Estic agraït per l’hospitalitat de Namíbia en acollir aquesta històrica plenària.”

El ministre de Medi Ambient, Silvicultura i Turisme de Namíbia, Pohamba Shifeta, ha subratllat la necessitat d’actuacions globals integrades: “Els informes Nexus i canvi transformador mostren la urgència d’adoptar enfocaments transversals per assegurar un futur on biodiversitat i humanitat coexisteixin harmònicament.”

Per a més informació sobre IPBES i els seus informes: https://www.ipbes.net/

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel