Decisions individuals i globals per evitar la pèrdua de més boscos tropicals primaris
Per tancar el projecte PRIMARY presentem un informe final de lliçons apreses durant aquest projecte. És un recull de les conclusions de la jornada amb experts i expertes relacionades amb la desforestació dels boscos tropicals des de vessants molts diverses: la ciència, l'administració, el periodisme i els departaments de consum, entre d'altres. Quin és el motiu d'aquesta transdiciplinarietat? Les amenaces sobre aquests boscos primigenis són diverses i una de les principals és el consum que fem al Nord Global. de soja, palma i d'altres productes que es cultiven al Sud Global.
La jornada ‘Primary - en primera línea de la deforestació’ va permetre compartir moltes dades, experiències i coneixement dels boscos primaris; també entendre millor com funciona la presa de decisions a nivell administratiu i, fins i tot, a nivell personal, per reduir l'impacte del Nord Global sobre els boscos. El consum és cosa de totes i no en som sempre conscients. Les principals conclusions han quedat recorrides en un informe que es pot consultar obertament.
Anterior
Següent
CONSULTAR INFORME
Amb aquest informe es tanca la primera part del projecte PRIMARY, una iniciativa de coneixement i conscienciació ambiental al voltant dels boscos tropicals primaris que coordinem des del CREAF i l'entitat de fotoperiodisme RUIDOphoto. Durant els dos últims anys, d'una banda, l'equip de fotoperiodistes han viatjat a l'Amazonia, Congo i Brasil per conèixer de primera mà la deforestació dels boscos primaris i els efectes que té sobre les comunitat que hi viuen. Per difondre aquest coneixement i fer-lo accessible a tothom, durant el mes de desembre les principals fotografies i infogràfics dels viatges han estat exposades al Parc de la Ciutadella de Barcelona.
Un model en crisi, comunicació, consum i iniciatives locals
Les conclusions de l'informe toquen diferents perspectives d¡aquest problema polièdric. L'informe recull 9 visions i 24 recomanacions o conclusions. Algunes de les propostes són:
- Estem davant d’un model en crisi. Necessitem revertir la crema de combustibles fòssils per una qüestió climàtica, però també per disminuir la desforestació, perquè el material bàsic que necessitem per posar en marxa la maquinària de tala i els fertilitzants químics dels monocultius depenen del petroli. A més, és una font d'energia que ja depen de moltes subvencions per fer-la rentable.
- Requerim major sobirania alimentària. Cal promoure un sistema agrícola que no depengui del petroli i que se centri en regenerar la salut de la terra malmesa. Un dels models d’agricultura que millors resultats està donant i es posiciona com una alternativa real és l’agricultura regenerativa.
- Necessitem una mirada bidireccional entre producció i compra. A l’hora de prendre decisions no només hem de centrar-nos en els països productors, sinó que també hem de veure quina relació hi tenen els països consumidors. Cal escoltar la situació dels països que requereixen major desenvolupament econòmic i creuen que la producció de soja i palma és la seva única oportunitat.
- Hem de revisar quin tipus de empreses són les productores i comercialitzadores i rendir comptes quan les pràctiques que duguin a terme comprometin els drets socials i no compleixin les certificacions necessàries.
- Es fa cada cop més necessari un treball en xarxa entre les entitats públiques, privades i els països implicats i un suport econòmic als productors.
- Hem de canviar el tipus de consum i fer-lo més local, responsable i de menor quantitat de carn. Dues terceres parts de Catalunya estan sembrades per alimentar porcs, un animal que competeix amb nosaltres mateixes en termes alimentaris.