25/10/2024 Notícia

Ets professora o professor i vols aprendre a desmuntar mites sobre el canvi climàtic a l’aula?

Desfake Clima, CREAF Mariona Ferrandiz
Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparteix

Per segon any consecutiu, el CREAF i VERIFICAT irrompran a les classes de secundària de Barcelona per desmuntar les informacions falses que circulen especialment a les xarxes socials sobre la crisi climàtica i la pèrdua de biodiversitat. Aquest projecte comú s’anomena Desfake Clima i ofereix formació als adolescents per aprendre més sobre el canvi climàtic i el món de la recerca, reconèixer quines són les fonts fiables sobre el tema i com es poden desmuntar fàcilment algunes fake news. Durant el curs escolar 2023-24 ja ha arribat a una desena d’escoles i aquest  2024-25 ho farà a una desena més, formant en total a 20 centres educatius.

Enguany, a més, es farà èmfasi en una formació en línea per al professorat per a que ells mateixos, malgrat no puguin seguir aquest projecte educatiu al complet, siguin capaços d’explicar els passos per trencar amb els mites climàtics a l’alumnat. Així, cada cop que arribi a classe una tendència negacionista, el propi professorat i el seu alumnat seran independents i capaços de reconèixer la mentida o engany que circula. Per aconseguir-ho, a aquells docents que s'inscriguin a la formació els oferirem acompanyament, guies didàctiques, activitats competencials, eines per a avaluar l’aprenentatge i accés a una comunitat d'altres docents compromesos amb la informació de qualitat.  

 

Xarxa d’expertes en canvi climàtic 

Un dels punts forts del projecte és la xarxa d’investigadores que s’ha format: una desena de dones joves i expertes en algun dels àmbits que estudia el canvi climàtic, des de l’ús de renovables, fins a l'estat de salut dels sòls agrícoles. Durant el darrer curs, cadascuna d’elles ha apadrinat una escola i hi ha pogut explicar amb deteniment la seva recerca i experiència com a científica. I aquest curs ho repetirem! L’objectiu, a més de donar informació de qualitat a l’alumnat, és visibilitzar el paper de les dones en la ciència i fomentar vocacions.

Desfake Clima, CREAF
Laura Esbrí, del grup de recerca de fenòmens meteorològics extrems de la UB, impartint un taller a una aula de secundària. Imatge: Gerard Gaya

Un cop acabada la formació per part de les científiques, VERIFICAT i el CREAF, els alumnes hauran de presentar un projecte final. En la major part d’escoles aquest projecte és un vídeo de TikTok on desmunten un mite climàtic concorregut. Així, demostrem que les xarxes socials també poden ser una eina de coneixement verídic i contrast de la informació si se’n fa un bon ús!

Desfake Clima és un projecte finançat pel programa Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2023. 

Desfake Clima

Notícies relacionades

Notícia
Açores - Sergi Pla CREAF
Notícia

Els estanys de les Açores han perdut la seva biodiversitat regional els darrers 40 anys

Notícia
cop_16_
Notícia

COP16, passar a l’acció per protegir la vida a la Terra

Notícia
Alia, els boscos
Notícia

El CCCB i el CREAF uneixen esforços per parlar sobre boscos i biodiversitat als centres de secundària