14/01/2025 Notícia

Jofre Carnicer, reconegut pel programa ICREA Acadèmia 2024

Jofre Carnicer CREAF
Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

En Jofre Carnicer, investigador de l’Institut de Recerca en Biodiversitat (IRBio) adscrit al CREAF, professor d’Ecologia a la Universitat de Barcelona (UB) i col·laborador de l’IPCC des del 2018, ha estat distingit pel programa ICREA Acadèmia 2024 en reconeixement al seu excel·lent recorregut científic.

Aquest programa té com a objectiu potenciar la recerca del professorat universitari que es troba en una etapa destacada de la seva carrera. Els beneficiaris reben finançament per impulsar els seus projectes de recerca durant cinc anys.

Una trajectòria dedicada a l’impacte del canvi climàtic

La investigació de Carnicer se centra en analitzar com el canvi climàtic afecta els ecosistemes mediterranis, amb un interès especial en les respostes dels boscos i les interaccions entre plantes i animals. Com a membre de l’IPCC, va contribuir al 6è Informe d’Avaluació (Grup de Treball II), publicat el 2022, que aborda els efectes del canvi climàtic, els riscos associats i les possibles estratègies d’adaptació sostenible a escala global.

Actualment, lidera els projectes ECO-FUN (sobre respostes funcionals dels boscos sota l’impacte del canvi climàtic) i MICROCLIM (centrat en la variabilitat microclimàtica i els embornals de carboni). També ha dirigit recentment el projecte REGIME-SHIFTS, que investiga els efectes de les sequeres i l’escalfament global, així com les seves implicacions i estratègies de mitigació.

Docència i innovació pedagògica

Com a professor, en Jofre Carnicer imparteix classes d’ecologia a la UB en temàtiques rellevants com el canvi climàtic, les transicions crítiques en ecosistemes i societat, la gestió d’espais protegits, la biologia de la conservació i el desenvolupament sostenible. A més, participa activament al Grup d’Innovació Docent en Ecologia i Canvi Global (GIDEC), amb el qual promou noves metodologies d’ensenyament en aquest àmbit.

El reconeixement del programa ICREA Acadèmia li permetrà aprofundir en la seva recerca, consolidant el seu compromís per generar evidències científiques que contribueixin a la conservació i adaptació dels ecosistemes mediterranis davant els desafiaments del canvi climàtic accelerat.

Notícies relacionades

Notícia
Mentoritzacio CREAF
Notícia

Talent científic en acció: descobreix el primer programa de mentoratge del CREAF

Notícia
Fageda Galdric Mossoll CREAF
Notícia

Una recerca descobreix que les arrels dels arbres caducifolis no dormen a l'hivern

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure