25/01/2023 Notícia

Nova era per a l'accessibilitat a la informació geoespacial

Tècnic/a de comunicació

Diego de la Vega

Científic, historiador i comunicador de la ciència. Sóc un apassionat de la ciència, principalment a les seves dimensions socials i històriques.
Comparteix

L’Open Geospatial Consortium (OGC) ha aprovat un nou estàndard, liderat pel CREAF: l'anomenat “OGC API - Tiles - Part 1: Core”. Aquest consorci està treballant en l'actualització dels geoserveis web per tal d’adaptar-los a les necessitats de les modernes APIs, un esforç que marca l'inici d'una nova era per a l'accessibilitat a la informació geoespacial. En aquest sentit, el nou estàndard facilita que els usuaris visualitzin la informació gràcies a que presenta més quantitat i varietat de dades en forma de mosaic (“tiles”). Mentre que l'anterior estàndard només permetia gestionar d'aquesta manera els mapes geoespacials, ara es podrà treballar amb qualsevol tipus d'informació ja siguin imatges, dades vectorials o cobertures.

El nou estàndard facilita que els usuaris visualitzin la informació gràcies a que presenta més quantitat i varietat de dades en forma de mosaic.

En què consisteix aquesta manera d'organitzar les dades? Bàsicament, es tracta de compartimentar la informació usant conjunts de matrius ordenades. El procediment seria similar a construir un mosaic artístic amb petites peces de pedra, ceràmica o vidre. Cada conjunt de matrius seria una peça o tessel·la que col·loquem seguint uns patrons, lo que anomenem tessel·lació, formant així el mosaic. D'aquesta manera, quan volem extreure qualsevol informació, un sistema de coordenades és capaç de recuperar solament la part necessària de manera ràpida i senzilla.

La nova norma aprovada fa referència a un altre estàndard, també liderat pel CREAF, que defineix precisament com fer aquesta teselación, és a dir, com generar i ordenar els conjunts de matrius. A més, el nou estàndard manté l'estructura bàsica del sistema, per la qual cosa els nous mosaics creats seran completament compatibles amb els ja existents. Això suposa una oportunitat perquè la xarxa adquireixi noves capacitats i a més millori la interoperabilitat de les dades.

Mosaic amb un tros d'un mapa del món a l'aeroport de Praga. Font: Joan Masó
Mosaic amb un tros d'un mapa del món a l'aeroport de Praga. Font: Joan Masó

Aquesta és la primera part de l'aplicació web que desenvolupa el OGC. Els arxius de definició d’API i els esquemes associats ja estan disponibles en aquesta pàgina web com a exemple per als desenvolupadors que desitgin implantar-ho. Les següents parts afegiran noves funcionalitats sense trencar amb la interoperabilitat, com per exemple una manera de recuperar diverses tessel·les a un mateix temps. Altres normes o extensions tractaran d'afegir dimensions addicionals, com l'altura, o capacitats temporals més avançades. Tot això forma part de les iniciatives de Recerca i Desenvolupament del OGC entre les quals s'inclouen també una prova pilot de mosaics vectorials i diversos bancs de proves. El CREAF també treballa en la “OGC API - Maps - Part 1: Core” que reemplaçarà a l'anterior estàndard (l’OGC Web Map Service o WMS) en la creació i gestió de mapes.

Més informació:

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel