Què és la formiga boja? És un problema?
Els darrers dies han saltat les alarmes a Barcelona per la reaparició d'una espècie de formiga invasora a la Plaça Catalunya i Montjuïic. Es tracta de la formiga boja (Paratrechina longicornis) i té un origen encara desconegut (probablement d'Àsia o Àfrica). Fins ara es creia erradicada de la Península, però ha reaparegut.
Quines conseqüències té això per a la societat i la biodiversitat? Les autoritats científiques indiquen que la formiga boja no és especialment agressiva ni és transmissora de malalties; per tant, no és un risc per a la salut pública. L'adjectiu 'boja’ del nom el pren per la manera que té de moure's, molt ràpida i erràtica. No obstant això, sí que podria tenir algun impacte sobre la biodiversitat en competir amb altres formigues autòctones i depredar altres animals, com altres insectes. També podria tenir cert impacte econòmic, ja que afecta cultius i llars.
Localització formiga boja a Espanya
La formiga boja es va citar per primera vegada al port de Barcelona el 2019, de manera que es creu que la seva entrada va ser a través de mercaderies de vaixell. Es va donar per erradicada el 2021, però és difícil validar-lo al 100%, ja que és una espècie petita i amb nius difícils de localitzar. Per això ara s'han tornat a trobar nius.
Abans d'aquesta incursió, també va ser localitzada el 1998 el port marítim d'Almeria i el 2007 a les Illes Canàries, segons indica el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores. De fet, és una espècie invasora a escala mundial perquè té un nivell de dispersió molt alt.
Globalització i invasió
Com ha arribat fins aquí aquesta formiga? És culpa del canvi climàtic? Si bé és cert que tenir unes temperatures cada cop més càlides afavoreix que les espècies tropicals i subtropicals nien al nostre territori, la “culpable” és la globalització. Analitzant les dades de l'entrada d'espècies invasores, podem trobar que majoritàriament arriben a un nou territori per l'activitat humana. Podem introduir-les de manera directa, per exemple, mitjançant la introducció d'espècies per a caça, com el cas del faisà. Així mateix, les podem introduir de manera indirecta, amb el transport de mercaderies i persones per tot el món.
Per tant, cal tenir present que l'espècie humana som la culpable d'aquest problema que ara hem de resoldre. En aquest sentit, la prevenció és la fase més important per evitar l'arribada d'espècies invasores.