FECYT-ONCE
Walking through the International Year of Forests
El principal objectiu del projecte és el de fomentar la cultura científica en l'àmbit forestal, i sensibilitzar sobre el paper fonamental dels boscos en l'ecologia del nostre entorn peninsular, en un llenguatge i metodologia adaptat al públic jove, adult i més concretament al públic amb diferents tipus de discapacitat visual.
En el cas del públic adolescent, amb o sense discapacitats visuals, es pretén potenciar la seva sensibilitat amb aquest entorn mitjançant un contacte amb el terreny a través de la percepció i estimular el seu coneixement i curiositat científica. Entre el públic adult, amb o sense discapacitats visuals, es pretén proporcionar un contacte amb el bosc i potenciar el seu coneixement general d'aquest entorn a través de la informació generada per la ciència i estimular la seva percepció a través dels sentits.
El projecte també pretén ser l’incentivador d'una nova línia d'activitats relacionades amb el foment de la cultura científica entre el públic amb deficiències sensorials de tot tipus. Donar eines pràctiques per incrementar les habilitats dels participants discapacitats visuals sobre el terreny, augmentar així la seva autonomia i potenciar la seva implicació en el desenvolupament d'activitats dins de les organitzacions de les quals formen part.
Aquest projecte es fa en col•laboració amb la ONCE i l’empresa Naturalwalks.
L'ONCE Catalunya ha col·laborat en el projecte titulat " A peu pels boscos ", impulsat pel CREAFy coordinat per l'empresa Naturalwalks , que ha comptat amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia ( FECYT ) del Ministeri de Ciència i Innovació .
Durant el projecte , que s'ha dut a terme d'octubre a juliol, diferents grups de persones afiliades a l'ONCE, acompanyades per voluntaris, han participat en sortides pels boscos de tot Catalunya. Un centenar de persones cegues han pogut descobrir així alguns secrets del parc de Collserola, a Barcelona, i altres de Tarragona i Girona.
" A peu pels boscos " s'ha basat en l'ús de la percepció com a eina per entendre i viure un ecosistema tan complex com és un bosc. Un conjunt de tallers participatius adaptats i conduïts per un guia expert, han permès que persones amb discapacitat visual millorin els seus coneixements científics en l'àmbit forestal. El llenguatge i metodologia dels tallers ha estat fonamentat per potenciar l'ús dels sentits no visuals (olor, tacte, oïda, gust, etc) .
A cada visita s'han combinat explicacions teòriques sobre els aspectes més científics relacionats amb l'ecologia, el maneig del bosc, o la diversitat, amb experiències pràctiques en el terreny, on les persones cegues viuen en primera persona les tècniques d'anàlisi i d'estudi de els boscos. De forma transversal, s'ha posat una especial atenció a les sensacions ia la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals .