El CREAF presenta el protocol RESTOCAT a Girona
El CREAF ha presentat a Girona el protocol per a l'avaluació de la restauració d'activitats extractives (RESTOCAT).
El RESTOCAT és una eina senzilla i rigorosa elaborada pel CREAF que serveix per avaluar els treballs de restauració obligatoris quan finalitzen les activitats extractives. Durant la jornada, una trentena de professionals del sector van poder posar en pràctica aquest protocol, amb la realització d'un simulacre d'aplicació durant una visita a la pedrera Castellot (Girona). Entre els assitents hi havia directors facultatius, tècnics d’empreses extractives, de consultories ambientals, i de la pròpia Administració.
Vint anys de restauració sense una avaluació acurada
Durant els darrers 20 anys, s'han restaurat més de 4.000 hectàrees d'antigues explotacions extractives. Aquesta superfície equival a gairebé la meitat del municipi de Barcelona, o a la totalitat d'altres municipis mitjans, com ara Manresa o Castelló d'Empúries, i representa la quarta part de la superfície que ocupen les 492 explotacions autoritzades actualment. Aquestes dades donen una idea de la importància que té aplicar criteris correctes a l'hora de decidir el tipus de restauració a fer i en el moment d'avaluar la seva efectivitat.
Aquesta jornada completa les realitzades el 2012 i el 2013 a Barcelona i les Borges Blanques, i ha estat organitzada per la Delegació a Girona del Col·legi d'Enginyers Tècnics i de Grau en Mines i Energia de Catalunya i Balears i la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.