25/04/2025 Notícia

Per què el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat han de seguir al centre de l’acció política global

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.

La setmana que es commemora el Dia de la Terra, des del CREAF fem una crida per enfortir la necessària connexió entre la ciència i la política. En un context mundial d’urgències, el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat s’han de mantenir en primer pla perquè requereixen una presa de decisions coherent, integrada i inclusiva basada en evidències sòlides. Un enfocament que sembla obvi, però no sempre ho és.

Aquesta és la línia argumental de l'article 'A strong science-policy interface now for climate and biodiversity', la primera col·laboracó entre el centre alemany IDOS i el CREAF, en què han intervingut Alèxia Faus Onbargi, Alícia Pérez-Porro i Anna de las Heras Carles, vinculat al projecte científic Respin. En paraules de Pérez-Porro, “el futur que volem depèn de l'acció arrelada en el coneixement i de les persones que treballen per fer possible aquesta connexió”.

L'argumentari de la col·laboració entre IDOS i el CREAF defensa en essència el següent:

  1. Dos panells científcs de referència amb mandats independents: IPCC i IPBES. Les plataformes intergovernamentals sobre canvi climàtic i biodiversitat tenen mandats, comunitats i mecanismes de governança diferents i treballen per separat. Cal que col·laborin més estretament per oferir coneixement integrat i evitar dissenyar polítiques públiques coherents en canvi climàtic i biodiversitat.
  2. Complexitat per transferir la informació científica a l'acció política. La conseqüència de les barreres per informar les polítiques públiques des de la ciència és una inconsistència per part d'aquestes polítiques, tant nacionals com subnacionals.
  3. De local a global. Cal enfortir les interfícies ciència-política nacionals i locals per garantir que el coneixement global es tradueixi en accions locals significatives.
  4. Diversitat del coneixement. Els sistemes de coneixement diversos importen: incloure el coneixement indígena i local en la presa de decisions enriqueix la nostra comprensió col·lectiva.
  5. Brokers de coneixement, un rol clau. Cal treballar amb una perspectiva d'ecosistema i donar pes als intermediaris de coneixement, que són els agents dedicats a la difusió, la comunicació, la transferència i, per tant, la síntesi del coneixement.