30/12/2015 News

El CREAF participa en la regeneració del bosc de Can Deu

Share

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 , propietària i gestora d'aquesta zona forestal, ha designat una comissió tècnica, en la qual hi és present el CREAF, per recuperar el bosc. Es farà una regeneració natural a la major part del bosc, alhora que es destinaran algunes zones per a la reforestació amb nous arbres. El bosc de Can Deu esdevindrà un laboratori per comparar diferents estratègies de regeneració. Es vol aprofitar l’ocasió per acostar el bosc a la societat fent-ne pedagogia.

La comissió tècnica per a la recuperació del bosc de Can Deu. Foto: Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859
La comissió tècnica per a la recuperació del bosc de Can Deu. Foto: David B.
El bosc de Can Deu esdevindrà un laboratori on poder comprovar quina és la millor estratègia a seguir en futurs episodis de vent o foc.

Les ventades del passat 9 de desembre de 2014 van afectar greument el bosc de Can Deu, a Sabadell. Prop del 80% dels arbres, uns 45.000, van caure i fins setembre de 2015 s’han estat duent a terme les tasques de desembosc. La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 n’és la propietària i gestora i ha designat una comissió tècnica, en la qual hi és present el CREAF, que s’encarregui de la recuperació del bosc. L’equip tècnic ha decidit optar per una regeneració natural a la major part del bosc, alhora que es destinaran algunes zones per a la reforestació amb nous arbres. Així el bosc de Can Deu esdevindrà un laboratori on poder comprovar quina és la millor estratègia a seguir en futurs episodis de vent o foc. Malgrat els danys provocats, es vol aprofitar l’ocasió per acostar el bosc a la societat fent-ne pedagogia.

Projecte pedagògic d'evolució del bosc

Des del CREAF es coordinarà el programa “Juguem a fer Ciència”. Partint de la comparació de les tres zones (zona sense desemboscar, zona de creixement natural, i zona reforestada) s’organitzaran jornades pedagògiques on es mostri com reacciona el bosc davant les pertorbacions i quines són les estratègies més adequades a l’hora de prevenir-ne els efectes. També es col·laborarà amb escoles i instituts aprofitant les estratègies pedagògiques ja existents i creant un nou circuit dedicat a la gestió i l’evolució del bosc.

El pla de regeneració, que es va iniciar a mitjan de novembre de 2015 i té previst acabar el desembre de 2017, inclou també els usos que se li volen donar a la zona. Es vol combinar la vessant social i educativa, la conservació de la biodiversitat i l’explotació limitada dels recursos que ofereix. Es planteja, a més, la voluntat que esdevingui un bosc mixt d’alzines i pi blanc, amb altres arbres que enriqueixin la biodiversitat. Per afavorir aquest model de bosc s’han caracteritzat les zones i es farà un seguiment exhaustiu de parcel·les per comprovar que la dinàmica és l’adequada. Tot això sense oblidar l’aportació ciutadana que s’ha mostrat molt activa durant tot el procés i hi participarà de forma voluntària gràcies a l’estreta relació que existeix entre la població i el bosc de Can Deu.

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

News
News

Trees capture methane from the atmosphere thanks to microorganisms that live in their bark