Els cultius absorbeixen els productes farmacèutics i cosmètics presents a l'aigua de reg
Els productes farmacèutics i de cura personal per ús humà i animal estan incrementant la seva presència al medi ambient. S’ha de tenir en compte a més que la seva eliminació a les plantes de tractament per aigües residuals és incompleta.
Les plantes són unes excel·lents indicadores de la pol·lució global donat que estan presents en quasi totes les àrees del planeta i acumulen components químics que estan presents a l’atmosfera, l’aigua de reg i al sòl on creixen. La dispersió dels productes farmacèutics i de cura personal (PPCPs, per les sigles en anglès) al medi ambient i la seva acumulació a la vegetació succeeix principalment com a conseqüència del reg amb aigües reutilitzades i de l’aplicació de biosòlids i de fems als camps.
En un article publicat a la revista Trends in Plant Science, la investigadora de la Universitat de Vic (UVic) Mireia Bartrons i l'investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas ressalten el potencial de las plantes com a indicadores de la presència de PPCPs al medi ambient. Destaquen també que la ingesta alimentària de plantes contaminades amb aquests productes d'origen farmacèutic i cosmètic, fins i tot a baixes concentracions, poden suposar un risc pels organismes, els ecosistemes, i la salut humana.
“Les plantes acumulen PPCPs en concentracions que poden resultar tòxiques per a elles mateixes, la seva pròpia microbiota i per als microorganismes del sòl. A més, aquests tòxics afecten el cicle de nutrients, les xarxes alimentàries i el funcionament dels ecosistemes. S’ha de tenir en compte, també, que es desconeix quin és els el risc pels humans de la ingesta d’aquestes plantes contaminades amb PPCPs i mereix ser objecte d’una anàlisi detallada”, comenta la doctora Mireia Bartrons.
Josep Peñuelas afegeix que “recentment s’ha dedicat una atenció especial als efectes dels antibiòtics d’ús humà i veterinari. Aquests afecten dramàticament l’estructura i la funció de les comunitats microbianes del sòl i promouen l’aparició de patògens humans resistents als medicaments, que amenacen al tractament exitós de les infeccions bacterianes”.
Aquí podeu accedir a l'entrada que va preparar la UVic.
ARTICLE
Bartrons M., Peñuelas J. (2017). Pharmaceuticals and Personal-Care Products in Plants. Trends in Plant Science 22, Issue 3, 194–203. doi: 10.1016/j.tplants.2016.12.010.