15/06/2017 News

L’EXOCAT busca registres d’un paràsit de la figuera de moro

Share

Les taques blanques que hi ha sobre algunes penques de la figuera de moro, una planta invasora, corresponen a colònies d’un insecte també exòtic que ha seguit el cactus des d’Amèrica.

Autor: Federico López Barrachina (CC BY-SA 3.0)
Aspecte de l'afectació que provoca la caparreta del carmí sobre la figuera de moro. Autor: Federico López Barrachina (CC BY-SA 3.0)

La caparreta del carmí (Dactylopius opuntiae) és un insecte exòtic que parasita una planta invasora, la figuera de moro (Opuntia ficus-indica), que ja porta segles amb nosaltres. Aquest cactus és originari de Mèxic on rep el nom de ‘nopal’, i va ser importat a partir de la colonització del Nou Continent.

Allà és habitual veure unes taques blanques d’aspecte cotonós sobre les penques de la figuera de moro, que corresponen a colònies de milers de femelles de l’insecte. El paràsit pot des d’arribar a debilitar lleugerament l’Opuntia, fins a fer perdre la collita de figues, o inclús en casos extrems arribar a matar la planta. De fet, a l’Amèrica Central es cultiva aquest insecte, ja que és a partir del que s’extreu el pigment per fer-ne carmí, d’aquí ve el seu nom.

Detall d'una colònia de caparreta del carmí sobre la figuera de moro, a la Palma, illes Canàries. Autor: Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)
Detall d'una colònia de caparreta del carmí sobre la figuera de moro, a la Palma, illes Canàries. Autor: Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Aprofitant que, tot i ser un insecte molt petit, les colònies que forma són molt fàcils de veure i identificar, els gestors del projecte EXOCAT volen recollir els primers registres sobre aquesta espècie exòtica per conèixer la seva localització sobre el territori català. Fins ara, no s’ha actuat per aturar la cotxinilla del carmí, no sembla que hagi de ser un problema, donat que afecta una espècie invasora com la figuera de moro, o eventualment altres cactus, tots ells també exòtics.

Es creu que a Catalunya la caparreta va arribar en primera instància pel Maresme o Collserola, i es desconeix com d’estesa està, tot i que sí se sap que ja està instal·lada. De moment sí que es poden observar exemplars d’Opuntia ficus-indica bastant afectats a la serra de Collserola, i al Parc dels Tres Turons de Barcelona, entre altres llocs. Per altra banda, l’Associació Galanthus va posar en marxa durant el 2015-2016 un projecte a les illes Medes per estudiar la viabilitat de l’ús de la cotxinilla com a agent de control biològic de la figuera de moro.

Si voleu ajudar a recollir dades sobre aquesta o d’altres espècies exòtiques i invasores, podeu omplir aquest formulari amb les vostres observacions, o entrar-les al projecte dins la plataforma Natusfera.

Related news

News
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
News

A set of proposals for political action in the Mediterranean against the climate crisis is presented at COP29

Infographic
Com beuen les plantes? CREAF
Infographic

How do plants drink water?

Infographic
La importància de la fusta morta al bosc
Infographic

The importance of dead wood in forests