17/08/2017 News

El CREAF presenta el projecte LIFE The Green Link a la conferència internacional CONSOWA2017

Share

LIFE The Green Link és un projecte liderat pel CREAF i en col·laboració amb socis europeus. El seu objectiu és restaurar terrenys degradats de la conca mediterrània a partir d’una nova tècnica, el ‘Cocoon’.

Cocoon
El dispositiu Cocoon (que en anglès significa 'capoll', per com embolcalla el plançó) desenvolupat per al projecte LIFE The Green Link. Font: LIFE The Green Link

Lleida va acollir del 12 al 16 de juny la 1a Conferència mundial sobre la conservació del sòl i l’aigua en el canvi global, CONSOWA2017. La trobada, que tenia per títol Vida sostenible a la Terra mitjançant la conservació del sòl i l’aigua, va servir perquè l’equip del projecte LIFE The Green Link, liderat pel CREAF, el presentés a la comunitat científica experta en sòls.

Aquest projecte, finançat pel programa LIFE de la Unió Europea, té com a objectiu restaurar àrees degradades a la conca mediterrània amb un mètode innovador que millora els resultats dels treballs de plantació. Aquest mètode està basat en l’ecotecnologia ‘Cocoon’, dissenyada per l’empresa holandesa Land Life Company, i busca incrementar el desenvolupament de les arrels dels plançons i augmentar-ne la supervivència.

El ‘Cocoon’ està format per un recipient que s’emplena amb 25 litres d’aigua que serveix per regar el plançó durant el primer estiu, que és el moment més crític per al seu creixement. El recipient està connectat amb el plançó mitjançant unes metxes que transfereixen l’aigua per capil·laritat. A més, el dispositiu compta amb un protector que evita  que els herbívors malmetin els plançons i redueix les pèrdues d’aigua per evapotranspiració.

montserratGreenLink
Àrea del Bruc replantada usant el Cocoon. Font: LIFE The Green Link

El grup de protecció de sòls del CREAF, responsable del projecte, espera arribar a plantar 24.000 arbres en tres països de l’UE i aconseguir que com a mínim el 80% sobrevisqui. Amb aquest invent s’aconsegueix un estalvi molt significatiu d’aigua necessària per a la planta, i millora la qualitat del sòl en relació a la biodiversitat i l’emmagatzematge de carboni.

Entre la tardor del 2016 i la primavera de 2017 s’han instal·lat prop de de 4.000 ‘Cocoons’ en una àrea cremada d’El Bruc per recuperar terreny potencialment agrícola i forestal. Per tal de conèixer la percepció de la població local sobre els serveis ecosistèmics de l’àrea cremada i sobre les actuacions que s’hi estan duent a terme, s’han realitzat més de 80 enquestes a persones de la zona. Els resultats preliminars indiquen una important sensibilitat de la població local envers serveis ecosistèmics de provisió (producció d’aliments de qualitat) i culturals (principalment vinculats al lleure).

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

News
News

Trees capture methane from the atmosphere thanks to microorganisms that live in their bark