07/06/2018 News

Neix un nou sistema d’alerta del risc d’aparició d’arbovirosis autòctones com el Zika o el dengue

Share

El Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron està coordinant el desenvolupament del sistema d’alerta del risc d’aparició d’arbovirosis autòctones com el Zika, el dengue o el chikungunya a Catalunya. Serà l’eina final resultant de la Plataforma Integral per al Control d’Arbovirosis a Catalunya (PICAT).

 

 

El Dr. Israel Molina de la Vall d'Hebrón
El Dr. Israel Molina de la Vall d'Hebrón

 

En el marc d´un Projecte d´investigació PERIS, el Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron lidera la creació d’una plataforma informàtica d’alerta per avaluar el risc d’aparició d’arbovirosis autòctones a Catalunya. Actualment, aquestes malalties són importades, és a dir, els residents a Catalunya que les pateixen s’infecten a altres països. Però existeix el risc de contagi a Catalunya a través d’un vector artròpode, com ara el mosquit comú o el mosquit tigre, ja que poden picar a una persona que es troba en període de transmissibilitat d´una arbovirosi i transmetre-la. Cal tenir en compte que les arbovirosis són infeccions molt perilloses per a la salut, com és el cas del Zika, el dengue, el chikungunya o el virus del Nil Occidental, en especial per població vulnerable com les gestants o persones amb la immunitat deprimida. La creixent presència del mosquit tigre a l’àrea mediterrània el converteix en la principal amenaça perquè apareguin arbovirosis autòctones a Catalunya.

Aquest sistema d’alerta o motor de predicció serà l’eina final que resultarà de la Plataforma Integral per al Control d’Arbovirosis a Catalunya (PICAT). Aquesta plataforma està integrada per diferents organismes que aporten informació relacionada amb les arbovirosis i el risc que esdevinguin autòctones. D’aquesta manera, es vol fer un seguiment estret de la presència i evolució d’aquestes patologies a Catalunya. Vall d’Hebron- Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS) lidera el PICAT amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT); l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB); l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut); l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol); el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), que, amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”, aporten el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert; l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter i el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

La major part d’aquests organismes integren la Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i el Control de Mosquits Vectors a Catalunya, responsable de la vigilància i control de les arbovirosis al nostre entorn. En el marc d’aquesta Comissió es va elaborar el Protocol de Vigilància i Control de les Arbovirosis Transmeses per Mosquits a Catalunya, coordinat per l’ASPCAT i implementat al nostre territori des de l’any 2015. Avui dia, “el risc que les arbovirosis esdevinguin autòctones és baix —explica el Dr. Israel Molina, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron—, però està augmentant degut a la creixent presència del mosquit tigre i de casos importats d’arbovirosis a causa del tràfic de viatgers entre Catalunya i les zones endèmiques”.

Un sistema d’alerta per avançar-se en temps real al risc d’arbovirosis autòctones

Com explica el Dr. Israel Molina, “amb el PICAT volem anar més enllà del simple fet de tenir una foto fixa de les arbovirosis a Catalunya. Volem avançar-nos i detectar, en temps real, el risc que esdevinguin autòctones”. Per aconseguir-ho és fonamental desenvolupar un sistema d’alerta, que es nodrirà de la informació dels diferents organismes implicats en el control d’aquestes malalties i aprendrà a detectar l’esmentat risc.

 

Reunió amb els membres de PICAT.
Reunió amb els membres de PICAT.

 

La informació que actualment integra el PICAT són dades relatives als casos d’arbovirosis o sospita de malaltia, dades sobre el clima i informació sobre la major o menor presència del mosquit tigre en àrees concretes. La informació referent a la presència de mosquit tigre prové dels diferents serveis de control de mosquits i dels avisos fets per la ciutadania amb l’app Mosquito Alert. El futur sistema d’alerta tindrà com a base la infraestructura del mapa d’avisos ciutadans del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert i les notificacions, confirmacions i estudi entomològic dels casos notificats a Catalunya en el marc de les actuacions establertes en el protocol de vigilància i l’estratègia de control del mosquit tigre. El projecte Mosquito Alert recull fotografies de mosquits tigre, de mosquits de la febre groga i dels seus llocs de cria en temps real fetes per la ciutadania amb l’app.

Per tant, el sistema d’alerta que s’està desenvolupant es basarà en un software que permetrà creuar tota aquesta informació i funcionarà com un algoritme per avaluar el risc d’arbovirosis autòctones. “Si, per exemple, en una àrea en concret els metges d’Atenció Primària avisen d’un augment de casos de dengue, la ciutadania alerta de la creixent presència del mosquit tigre i els serveis de control de mosquits corroboren aquesta presència i assenyalen que s’esperen pluges que poden afavorir la proliferació dels mosquits, es dispararà l’alarma, ja que s’estan produint les condicions adequades perquè els mosquits piquin a les persones infectades i aparegui dengue autòcton. Per tant, actuarem abans que això succeeixi”, afegeix el Dr. Israel Molina, que també és investigador del Grup de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

L’algoritme, per tant, serà un sistema d’alerta intel·ligent que aprendrà amb les noves dades i l’experiència per tal de ser cada vegada més fiable, eficaç i ràpid a l’hora d’avaluar el risc d’aparició d’arbovirosis autòctones. Aquest sistema pretén donar un suport informàtic d´alerta de risc a les actuacions de salut pública que ja es desenvolupen en el marc del Protocol de Prevenció i Control de les Arbovirosis Transmeses per Mosquits a Catalunya. La previsió és que aquest motor de predicció, culminació del PICAT, ja estigui operatiu l’estiu del 2019. Quan arribi aquest moment, Vall d’Hebron deixarà de coordinar el projecte, que passarà a dependre de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

 

Autora: Marina Torres Gibert

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information