Les comunitats de pràctiques de WeObserve es van reunir a Barcelona per transformar els observatoris ciutadans
El CREAF, que forma part del consorci del projecte, va ser l’organitzador de l’esdeveniment, que va tenir lloc entre els dies 25 i 27 de novembre a la Casa Convalescència de Barcelona, per aprofundir en els reptes que afronta la ciència ciutadana.
El passat mes de novembre va tenir lloc a Barcelona el quart fòrum presencial de les quatre comunitats de pràctiques (CoPs) del projecte europeu WeObserve 2020. WeObserve va néixer per millorar la coordinació dels diferents observatoris ciutadans davant la tendència creixent en ciència ciutadana, i transformar aquests observatoris ciutadans en un component valuós per gestionar els reptes ambientals.
Les jornades van començar amb una xerrada a càrrec de Diana Escobar sobre el paper i accions de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, i d’Alex Richter-Boix sobre les estratègies seguides per augmentar i mantenir la participació del ciutadans en el projecte Mosquito Alert. Després es van reunir els integrants de la CoP d’Interoperabilitat, coordinada per Joan Masó del CREAF, per discutir sobre vocabularis per descriure la ciència ciutadana, mentre que la CoP d’Impacte, coordinada per Uta Wehn, del IHE Delft Institute for Water Education, va treballar en l‘elaboració d’una plantilla que permeti descriure històries d’impacte dels observatoris ciutadans.
El segon dia es van reunir la CoP de Compromís (engagement) i la CoP d’Objectius de Desenvolupament Sostenible per treballar sobre una plantilla de pràctiques de co-disseny i com mantenir la participació i compromís dels ciutadans en els projectes de ciència ciutadana i per discutir sobre els pròxims esforços de recerca i documents a elaborar. La CoP d’Interoperabilitat va treballar en l’anàlisi de l’estàndard SensorThings API, un marc obert i unificat del Open Geospatial Consortium per connectar dispositius i dades a través de la web. El darrer dia, en Jaume Piera, investigador del ICM-CSIC i CREAF, va presentar el projecte COS4Cloud, relacionat amb la interoperabilitat dels projectes de ciència ciutadana.
El consorci WeObserve està format pels actuals observatoris ciutadans H2020: Ground Truth 2.0, GROW, LandSense i Scent. WeObserve es un projecte del Coordination and Support Actions 2020 amb set institucions europees formant part del seu consorci. Al quart fòrum de Barcelona van participar 19 membres de les diferents CoPs i 4 participants online.