La Fundació Cívica Innomnium i el CREAF promouran la recerca i la innovació en la gestió sostenible del territori
El CREAF i la Fundació Cívica INNOMNIUM construeixen una aliança estratègica signant un acord marc de col·laboració per potenciar el desenvolupament i la transferència de coneixement en l’àmbit rural, concretament amb projectes arrelats a la terra i centrats en territoris especialment oblidats
Ambdues entitats s’uneixen per promoure una gestió ambiental que resolgui els reptes territorials incloent als agents de cada territori. Per fer-ho realitat, aquest compromís inclou la col·laboració en la divulgació científica i ambiental com a pas previ a la generació de consens i a processos de participació ciutadana.
“Per adaptar-nos a la crisi actual que ja tenim a sobre cal entendre i tenir un coneixement ampli de les causes i efectes del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, el canvi d’usos dels sòls, i la degradació dels ecosistemes; així doncs, la recerca aplicada als reptes del territori, la formació i la divulgació en aquesta aspecte seran fonamentals i ho impulsarem al costat d’INNOMNIUM", comenta Joan Pino, director del CREAF.
El conveni, que tindrà una durada de quatre anys, i la relació entre ambdues entitats, es basa en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides recollits per l'Agenda 2030, una eina prioritària per afrontar l’actual emergència climàtica i d’adaptació al canvi global, especialment en l’àmbit rural. A més, el conveni marc signat proposa tres eixos que articulen les accions i que posen l’accent en l’emprenedoria, l’economia verda i l’adaptació al canvi global.
“Amb el present conveni amb el CREAF volem donar suport a l’emprenedoria local, al talent jove i posar el coneixement al servei de la revitalització del territori. Ho farem plegats i mitjançant eines que van més enllà del ‘management’, oferint també formació adequada al context de crisi ambiental que vivim”, comenta Albert Latorre, fundador d'INNOMNIUM.
Per part del CREAF, en Joan Pino posa el focus d’aquesta col·laboració en la voluntat d’ajudar a desplegar una nova economia basada en una gestió sostenible dels recursos naturals hídrics i agroforestals, promoure l’eficiència energètica i les noves fonts d’energia, i fer-ho mitjançant eines i coneixements que van més enllà de les inversions econòmiques tradicionals.
“Estem molt il·lusionats amb aquest projecte amb el qual el CREAF vol entrar en la nova ciència del segle XXI, on la innovació i l'impacte econòmic i social seran cabdals. Més encara perquè ho farem amb projectes arrelats a la terra i centrats en territoris especialment oblidats”, comenta Joan Pino, director del CREAF. Des del CREAF creiem fermament en el gran potencial d’impacte social i bioeconòmic d’aquesta aliança estratègica i el que impulsarem junts sumant esforços.
La Fundació Cívica INNOMNIUM és una fundació sense ànim de lucre que vol col·laborar en la resiliència i sostenibilitat dels territoris rurals per mitigar el despoblament i els efectes del canvi climàtic des del coneixement de la recerca científica, la innovació i l'emprenedoria. Entre les seves àrees d'actuació, inclouen projecte com ‘Lo CRIT del Delta’ amb joves d’instituts del Delta de l’Ebre, basat en el propi model CRIT® d’innovació territorial creat per INNOMNIIUM. Com a objectiu principal, des d’INNOMNIUM volen aportar valor als territoris rurals i les empreses posant el focus de la visió en el llarg termini: les futures generacions.
Aquesta aliança es suma als esforços que impulsem des del CREAF per establir noves relacions estratègiques, emmarcades més recentment dins la nostra nova oficina de ‘Filantropia i Aliances amb el sector privat’. Aquesta oficina s’encarrega d’establir connexions entre el CREAF i el sector privat, explorar possibles sinergies i compartir noves oportunitats de col·laboració directa amb la ciència del CREAF, aportant un valor afegit com a centre de recerca de referència a Europa, i reconegut com a Centre d'Excel·lència 'Severo Ochoa'.