22/04/2022 News

Neix el nou projecte de mecenatge social del CREAF

Share

L'ecologia ens mou, perquè mou la vida al planeta i mou la nostra ciència! Ens ajudes a moure-la tu també?

Avui és el Dia de la Terra, un bon dia per presentar-vos una nova aventura on els protagonistes sou vosaltres. Sí, ho heu llegit bé, vosaltres.

Estem al 2022, i la missió d’aquest any pel Dia de la Terra ens recorda que hem d'actuar (atrevidament), innovar (àmpliament) i implementar (equitativament) si volem mantenir un clima estable i preservar les nostres espècies i habitats. Això ens portarà sí o sí al treball conjunt entre ciència, governs, empreses i ciutadania: tothom compta i tothom és responsable.

Després d'anys compartint i avançant en la nostra recerca, de treballar a nivell local i internacional per obtenir dades i crear coneixement per conservar la natura, des del CREAF volem fer un pas més obrint-nos a tota la societat, a vosaltres!  

Oferim noves oportunitats per donar suport directe al CREAF, amb noves vies de col·laboració tant per persones particulars com per entitats.

Seguint aquesta estela, avui ens fa molta il·lusió presentar-vos el nostre nou projecte de mecenatge social del centre amb una primera acció: un nou espai al web on us oferim noves oportunitats per donar suport directe al CREAF, amb noves vies de col·laboració tant per persones particulars com per entitats. Aquest nou espai inclou un formulari que ara us permet fer donacions al CREAF i convertir-vos així en mecenes de la ciència per la natura!

Ara pots col·laborar i donar suport directe al nostre centre i formar part de la comunitat de mecenes del CREAF. Amb el vostre suport, siguin quines siguin les quantitats de les donacions i altres vies d’ajuda, demostrarem junts que el que fem és important i que cada cop som més persones i entitats compromeses que creiem en el mateix propòsit: observar, provar i explicar com actuar urgentment contra la degradació de la natura i el canvi climàtic per una salut única global

Amb les vostres donacions i suport sereu part de la comunitat de persones ambaixadores, les prescriptores i una base social importantíssima pel centre.

Les persones que vulguin donar al CREAF es convertiran automàticament en mecenes del CREAF. Formareu part d'una comunitat de persones i entitats amb interessos afins entre totes i tots, i en línia amb el que el CREAF promou. Sereu les nostres ambaixadores, les nostres prescriptores i una base social importantíssima pel centre. Junts començarem un camí que esperem que faci taca d'oli i vagi escampant-se a través del vostre compromís per tots els agents que tenim a l'entorn.  

Et convidem a anar un pas més enllà amb el teu compromís amb la ciència i la natura: converteix-te en mecenes del CREAF!

Reptes urgents i compromís compartit: ciència per la natura

Saps que la ciència del CREAF està dedicada a resoldre els reptes socio-ambientals més grans i complexos que afronta la societat del segle XXI? Fa 35 anys que estudiem el delicat estat del territori i la natura que ens envolta, i que aportem coneixement i eines pel món per comprendre les particularitats del Mediterrani, com a punt calent de biodiversitat però també com a espai extremadament vulnerable als efectes del canvi climàtic.   

De fet, gran part de la feina que fem cada dia -més si tenim en compte el complex context polític i econòmic en el què es troba la recerca al nostre país-  és gràcies sobretot a totes i tots els que els darrers anys heu estat al nostre costat!

Plegats sabem molt més de quin és l’estat de natura ens envolta, quin és l'estat dels nostres boscos, quina maduresa o singularitat tenen i quins riscos afronten o com els podem reduir: incendis, sequera, plagues

Els darrers anys hem desgranat junts mil i un exemples per demostrar que sense natura no podem concebre un futur estable.

Els darrers anys també hem desgranat junts mil i un exemples per demostrar que sense natura no podem concebre un futur estable, que el nostre desenvolupament humà ha de replantejar-se de forma urgent per preservar els nostres ecosistemes naturals, però sobretot per assegurar un futur a les nostres pròpies generacions. Hem estudiat a fons els insectes pol·linitzadors, hem proposat estratègies per millorar el seu estat de conservació. Igualment, hem posat a les agendes socials i polítiques una nova forma d'agricultura més sostenible, regeneradora del sòl i basada en el coneixement que tenim dels microorganismes que nodreixen la terra i permeten cultivar els nostres aliments. Hem alertat de la vulnerabilitat de les zones de muntanya, de les zones humides, deltes i de les pràctiques de consum insostenible. Davant de fenòmens climàtics extrems, com els grans incendis forestals viscuts a Catalunya, o els aiguats com el temporal Glòria, hem proposat estratègies de gestió que ens ajudin a ser menys vulnerables i a evitar desastres més grans.  

Ens hem obert a vosaltres, us hem obert les portes de la ciència perquè poguéssiu compartir la vostra il·lusió i coneixement i ajudar-nos a través de la ciència ciutadana. I no podíem estar més agraïts com a centre! Gràcies! Ara ja som més de 700 persones que ens ajudeu observant papallones des de les ciutats, alertant de boscos que pateixen sequera o processionària i que anoteu, com a naturalistes que sou, com va canviant el ritme de la natura amb el canvi climàtic. També en tenim més de 10.000 que ens ajuden a saber per on es mouen alguns dels mosquits vectors de malalties que ja tenim a casa nostra.

Voluntaris i voluntàries observant papapallones

Com podeu convertir-vos en mecenes del CREAF?

Per gestionar les vostres donacions i altres formes de suport al CREAF, hem consolidat ja la nostra pròpia estratègia de filantropia científica institucional i creat una nova Oficina de Filantropia (mecenatge social i aliances estratègiques amb entitats) que treballa per fer de pont i crear sinergies entre la societat i la ciència del CREAF, amb molta il·lusió per atendre la comunitat de Mecenes CREAF que formarem plegats i comprendre les vostres necessitats, gestionant totes les relacions del centre amb persones donants i entitats de manera transparent i facilitant-ne les gestions entre totes dues parts. 

Us avancem de fet que ja tenim un Codi ètic i de bones pràctiques, basat en estàndards nacionals i internacionals, que just estem ampliant i co-creant internament i que serà revisat periòdicament per la nostra pròpia Comissió de Filantropia del centre i un consultor extern expert en l'àmbit.

Sabies a més que la teva solidaritat amb la ciència té recompensa?

Llegeixes bé, sí! Les donacions fetes al CREAF, a part d'ajudar a promoure la ciència i restaurar la natura i el nostre futur, et costen molt menys gràcies als avantatges fiscals (desgravació) aplicats a les donacions, tant a nivell de Catalunya com d’Espanya.

Per tal d'oferir-vos encara major avantatges fiscals pels donatius al CREAF que permet la Llei de mecentage, el CREAF disposa d'un conveni amb la Fundació Terra (fundació sòcia principal) que permetrà canalitzar les donacions d’entitats i persones que a la vegada estiguin interessades en una major desgravació més interessant per a vosaltres. 

La Fundació Terra permetrà canalitzar les donacions d’entitats i persones que estiguin interessades en una major desgravació.

Filantropia científica

Ja s’han creat plataformes exclusives de Crowdfunding per a projectes científics atès que hi ha una certa demanda i reconeixement per part de la societat.

Però, la gent dona diners a la ciència? Sí, i tant! Per això ja s’han creat plataformes exclusives de Crowdfunding online per a projectes científics, per exemple, atès que ja hi ha una certa demanda i reconeixement per part de la societat que vol involucrar-se més i donar suport directe a la ciència per garantir la seva estabilitat i junts assolir la protecció de la natura. Hi ha molts casos d’èxit en captació de fons per centres de recerca. És cert que la majoria que han tingut lloc fins ara son a EEUU o al Regne Unit, on hi ha anys de tradició en el mecenatge social i la filantropia, i la societat està molt mentalitzada en temes de donacions i diverses vies de col·laboració empresarial etc., però també hi han alguns casos a Europa com ara l'Institut des Hautes Études ScientifiquesUniversité Paris-Saclay o a Catalunya, com l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona o l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron.

Ens ajudes a moure el mateix amb la recerca en natura i ecologia a Catalunya?

Volem incrementar l'impacte socio-economic-ambiental de la nostra recerca, fomentar una ciència més aplicada i obrir noves oportunitats de finançament pel talent investigador.

L’estratègia de filantropia científica del CREAF representa un nou marc de col·laboració directe entre la ciència i la societat en el qual impliquem a persones i entitats compromeses en aquests reptes i possibles solucions. Amb això volem plegats incrementar l'impacte socio-economic-ambiental de la nostra recerca, fomentar una ciència més aplicada, i obrir noves oportunitats de finançament pel talent investigador jove i sènior promovent la col·laboració pública-privada via finançament directe a través de donacions, aliances estratègiques i patrocinis.  

Amb la vostra ajuda volem garantir que els resultats derivats de la nostra recerca i innovació es corresponguin amb les necessitats i valors de les entitats i de la societat en conjunt, i que siguin útils a llarg termini per garantir un futur resilient per a tothom. 

TENS PREGUNTES, IDEES O SUGGERIMENTS?

Cap problema! Som aquí per ajudar-te!  

Per qualsevol qüestió, o si simplement vols més informació, contacta amb l’Alicia Cardona - Oficina de Filantropia: filantropia@creaf.uab.cat 

Gràcies pel teu compromís amb la natura i per donar suport a la gent que hi ha darrera la ciència del CREAF: comptem amb tu!

 

 

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information