19/05/2023 News

Exocat crida a la ciutadania a buscar espècies invasores arreu de Catalunya

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Share

Ens ajudes a localitzar les espècies invasores més comunes o preocupants que tenim a Catalunya? T’hi atreveixes? Com més gent hi participi més observacions tindrem i més podrem indagar sobre aquesta problemàtica creixent a casa nostra. El CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren per segona vegada el projecte de seguiment de les espècies exòtiques, l’Exocat, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig) aprofitant la Setmana de la Natura ho celebrem organitzant una marató d’observacions. A més, ho fem coincidir amb un repte europeu que es durà a terme els mateixos dies simultàniament a diferents punts i regions d’Europa, el projecte europeu IAS challenge, del projecte Alien SCI.

Per fer-ho fàcil Exocat ha elaborat 24 fitxes divulgatives per aprendre a reconèixer les espècies més buscades: el musclo zebrat, l’ailant, el cargol poma, el mosquit tigre, la cotorra argentina, el julivert gegant, la figuera de moro, la tortuga d’orelles vermelles o el visó americà, entre d’altres.

Insectes, rèptils, ocells, plantes, invertebrats, mamífers, varietat d’espècies perquè cadascú esculli la que li sembli més atractiva o fàcil, surti al camp i quan en vegi, li faci una foto i la pengi a l’aplicació iNaturalist. Aquesta aplicació és molt fàcil d’utilitzar i no requereix que siguis experta o naturalista. Dins s’hi ha creat un projecte específic sobre l’Exocat i allà s’agruparan totes les imatges que es vagin rebent. Si no saps si és l’espècie però creus que s’hi assembla, juga i aprèn, gràcies a la intel·ligència artificial iNaturalist t’ajudarà a identificar-ho.

Com que sabem que aquest repte pot crear addicció, no us preocupeu, després de la marató o bioblitz el projecte seguirà obert a iNaturalist i la comunitat de persones participant podrà seguir aprenent al nostre costat.

Cotorretes i ailants, les més observades al 2022

La primera edició del bioblitz d’espècies invasores de Catalunya va tenir lloc el cap de setmana del 20 al 22 de maig de 2022 en el marc del bioblitz internacional del projecte europeu IAS challenge. Aquesta primera edició va suposar l’arrencada del projecte EXOCAT a iNaturalist amb el qual es recopilen les cites d’espècies invasores al territori català i s’incorporen a la base de dades d’espècies exòtiques de Catalunya.
Durant aquell primer cap de setmana de funcionament, a través del bioblitz 27 usuaris van començar a seguir el projecte EXOCAT a la plataforma, 65 usuaris van compartir fins a 167 observacions de 35 espècies exòtiques invasores per tot Catalunya. Les cites es van centrar sobretot a costa central Catalana i a l’àrea metropolitana.

Observacions durant el Bioblitz del 2022

Les espècies més citades van ser espècies vegetals com el pitòspor (Pittosporum tobira), la robínia (Robinia pseudoacacia) o l’ailant (Ailanthus altíssima). Però també es van publicar diverses cites de la cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus) o de la tortuga de Florida (Trachemys scripta).

Com que el projecte EXOCAT a iNaturalist ha quedat en obert de manera permanent podem, també, fer una valoració de la recopilació d’observacions dutes a terme durant aquest any de funcionament. 49 usuaris segueixen el projecte EXOCAT a iNaturalist després d’un any en obert. 999 usuaris han aportat un total de 4538 observacions de 75 espècies exòtiques invasores, distribuïdes per tot Catalunya, però sobretot centrades a l’àrea metropolitana i a la costa catalana.

Observacions d'exòtiques a iNaturalist fetes fins ara

Al llarg d’un any de projecte EXOCAT a iNaturalist en obert, les espècies més citades han estat la cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus) amb 778 observacions, la Opuntia ficus-indica amb 376 observacions, el pitòspor (Pittosporum tobira) amb 339 observacions i la vespa asiàtica (Vespa velutina) amb 258 observacions diferents.

Les 24 espècies invasores que Exocat convida a fotografiar

Soc una escola o una entitat i m’hi vull implicar

Si ets una escola o entitat i et ressona la idea, t’animem a engegar una activitat relacionada amb el bioblitz d’espècies invasores a Catalunya i treballar la temàtica de les invasions biològiques i la seva problemàtica. Podem oferir-vos material informatiu que us pot ajudar a lligar l’activitat i podem donar-vos suport amb els dubtes que puguin sorgir. L’ús de l’aplicació iNaturalist és molt intuïtiva i senzilla d’utilitzar, però en cas de dubtes, podem ajudar-vos per aprofitar-la al màxim i emprar-la amb comoditat.

Us hi animeu? Si voleu més informació, us deixem un correu per a contactar amb la coordinadora del projecte, la Roser Rotchés r.rotches@creaf.uab.cat.

iNaturalist també té una aplicació per a smartphones .

Més de 1600 espècies exòtiques a Catalunya

En aquest cas, les espècies invasores sí que poden ocasionar problemes en l’equilibri natural que tenen els nostres ecosistemes, en les espècies autòctones o fins i tot en la salut en de les persones. 

En un món globalitzat les espècies es mouen amunt i avall a una velocitat i magnituds cada cop més grans. Les espècies que trobem en un lloc però que provenen de regions allunyades del seu hàbitat reben el nom d’espècies exòtiques i a Catalunya, com a la resta del món, cada cop en trobem més. Cal tenir en compte,però , que les espècies exòtiques per si mateixes no son dolentes i que les espècies de casa nostra també són exòtiques quan es desplacen a altres ambients. El problema apareix quan aquestes espècies s’adapten al nou entorn, comencen a reproduir-se sense control i esdevenen invasores. En aquest cas, les espècies invasores sí que poden ocasionar problemes en l’equilibri natural que tenen els nostres ecosistemes, en les espècies autòctones o fins i tot en la salut en de les persones.

El julivert gegant (Heracleum mantegazzianum), una de les espècies que convidem a buscar

Si bé no totes les espècies exòtiques acabaran sent invasores, cal conèixer bé les espècies exòtiques que tenim i analitzar el risc que es converteixi en invasores per valorar millor les accions a prendre i gestionar-les de forma correcte abans que comencin a generar alteracions als nostres ecosistemes.

L’eina central a Catalunya per conèixer i tenir localitzades aquestes espècies és el Sistema d’Informació d’Espècies Exòtiques de Catalunya (EXOCAT). Una iniciativa que coordinem des del CREAF com a encàrrec del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació des del 2011. Es tracta de la primera base de dades oberta de les espècies exòtiques presents a Catalunya, classificades segons el seu estat d’invasió (si s’ha vist una vegada, si s’ha introduït, si s’ha establert o si ja és invasora) i reuneix ja més de 1.600 espècies exòtiques registrades.   

“No totes les espècies exòtiques són invasores. Cal recordar que, perquè una espècie exòtica es converteixi en invasora s’ha d’establir amb èxit al territori, és a dir, reproduir-s’hi, i després s’ha d’estendre i augmentar la seva població”, explica Roser Rotchés, coordinadora del projecte. 

Sovint, que això passi és només qüestió de temps. Per això, els experts adverteixen que la resposta ràpida i la prevenció són clau i gairebé l’única estratègia per evitar l’expansió d’aquestes espècies i els seus impactes sobre la biodiversitat, l’economia o fins i tot la salut humana.

Related news

Infographic
Com beuen les plantes? CREAF
Infographic

How do plants drink water?

Infographic
La importància de la fusta morta al bosc
Infographic

The importance of dead wood in forests

News
COP16 image
News

COP16, one more step but with an undercurrent of frustration