31/05/2022 News

Els arbres són la solució, també a l'escola!

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Share

Fa uns mesos, el CREAF i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van posar en marxa una enquesta al sector educatiu que van respondre més de 100 mestres. Volíem entendre per què les escoles no feien més classes a l’aire lliure. La consulta va formar part del projecte europeu CLEARING HOUSE i, segons les persones que van respondre el problema més comú era la manca de verd: els patis de les escoles no tenen prou verds ni son acollidors per fer-hi classes i la zona verda més propera a l’escola en molts casos és a 30 minuts, fet que fa inviable anar-hi amb assiduïtat. Ambdues coses fan palès que el tipus d’urbanisme de les ciutats, malauradament, no sempre facilita el contacte dels centres educatius amb els espais verds i el temps que suposa desplaçar-s’hi fa que es descarti la idea de fer les classes a fora.

Un 50,2% del professorat enquestat respon que no fa classes a l'aire lliure per falta de supervisió i, un terç, perquè no sap traslladar les activitats diàries a l'exterior.

Un altre dels motius que ressalten la meitat de les enquestades (un 50,2%) és la falta de supervisió. Controlar una classe de 25 alumnes de mitjana en un espai exterior és més dificultós que dins de l’aula i una sola mestra o mestre ho té difícil. A més, gairebé un terç també remarca que no té cap formació per saber com traslladar les activitats que fan en el dia a dia cap a l’exterior. 

Treu-li el suc a la natura

Després de l’enquesta, el 4 de novembre, es va presentar un paquet educatiu creat en el marc del mateix projecte, per propiciar la sortida a l’aire lliure o el contacte a la natura amb propostes concretes. El paquet es va batejar amb el nom de “La ciutat dels arbres”.

https://green4children.creaf.cat/

Ara seguim amb el repte: escoltar les veus de l’àmbit educatiu per ajudar les escoles a ser més verdes i sumar-les al canvi.

Crida a les escoles del Baix Llobregat. Jornada de co-creació

Ara, seguim amb el repte, per fer-ho convoquem a mestres i comunitat educativa en general a assistir a una sessió de co-creació titulada “Solucions Basades en la Natura a la Vall Baixa del Llobregat”. Aquesta sessió es durà a terme el proper 30 de juny al Citilab de Cornellà.

Per què participar-hi?

  • Per tenir més eines per enverdir el pati de l'escola i la meva ciutat
  • Per conèixer els serveis dels ecosistemes
  • Per saber què poden fer les solucions basades en la natura per tu i què pots fer tu per ells.
  • Per participar com ciutadà/na en l'ordenació territorial
  • Per conèixer més dades clau sobre els arbres
  • Per  conèixer les activitats de ciència ciutadana per a la teva escola
  • Per conèixer la Ciutat dels arbres, el nostre paquet educatiu

Criteris per seleccionar els participants al taller

Només hi haurà 15 places disponibles. Aquest seran els criteris que farem servir per escollir els representants.

  • Escoles del territori (un dels 13 municipis del nostre àmbit: El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Cornella de Llobregat, Sant Joan Despi, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicents dels Horts, Molins de Rei, Palleja, El Papiol, Corbera de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal)
  • Diversitat d´escoles
  • Prioritzar escoles amb un projecte educatiu relacionat amb la natura/hort/pati verd/qualitat de l´aire o que vulguin treballar per naturalitzar els patis
  • Prioritzar escoles que van fer server el paquet educatiu City of tres (CLEARING HOUSE/Green4children)

Com funciona el laboratori Llobregat&Co

Crida per tot Catalunya! Segona enquesta!

De forma paral·lela a la jornada, si no pots venir o no treballes o vius a la Vall Baixa del Llobregat, també hem elaborat una segona enquesta per saber:

  • Quina percepció tens sobre el que el teu alumnat rep fent classes a l’aire lliure o en contacte amb la natura
  • Les experiències que promoveu, per petites que siguin, relacionades amb la natura
  • Una valoració del paquet educatiu si l’has descarregat i posat en pràctica.

Et sumes al projecte i ens ajudes a continuar avançant?

Sobre Clearing House

El lema de Clearing House és “Els arbres són la solució”, un projecte europeu i xinès que vol conèixer en profunditat quins arbres i boscos trobem dins les metrópolis i com fer-los servir com una solució basada en la natura per fer ciutats més adaptades al canvi climàtic, més jugables, més justes i més amables per les persones.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona i el CREAF lideren un dels 10 casos pilot internacionals, que se centrarà específicament en la vall baixa del Llobregat. Per aquest projecte s’ha creat Llobregat&Co, un laboratori viu de cocreació que está treballant noves idees sobre com planificar, gestionar i governar l’entorn fluvial del Llobregat. L’objectiu: que sigui un paisatge més ple d’arbres que aportin beneficis al territori i a les persones de forma justa i equitativa.

Clearing House, un projecte liderat per l’organització internacional European Forest Institute, comp­ta amb 27 socis de diferents països i es desenvoluparà simultàniament en 10 ciutats i àrees metropolitanes europees i xineses. Trobareu més informació a: clearinghouseproject.eu    @clearinghouse_ .Aquest projecte ha rebut fons del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l'Acord de subvenció n. 821242. Diversos socis xinesos de CLEARING HOUSE també han contribuït al finançament.

Related news

Infographic
Com beuen les plantes? CREAF
Infographic

How do plants drink water?

Infographic
La importància de la fusta morta al bosc
Infographic

The importance of dead wood in forests

News
COP16 image
News

COP16, one more step but with an undercurrent of frustration