19/01/2023 News

La jornada del Prismàtic posa al centre la natura com a solució enfront dels reptes ambientals

Tècnic/a de comunicació

Alba Gimbert Àlvarez

Científica renaixentista i eterna aprenent, amb set insaciable d'explorar els apassionants mons de la comunicació, l'educació i la divulgació del patrimoni natural.
Share

El passat divendres 16 de desembre de 2022 es va celebrar la Jornada Anual del Prismàtic a la nova seu del Departament d’Acció Climàtica, una edició presencial molt esperada per la comunitat científica i gestora del patrimoni natural i català.

Després d’un any efervescent amb gairebé 25 centres de recerca participants i més de 400 fitxes publicades, ha tingut lloc un dels actes més importants que organitza el Prismàtic. Aquesta plataforma, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica i coordinada pel CREAF, té com a objectiu connectar els últims avenços científics a la presa de decisions sobre la gestió del patrimoni natural i la biodiversitat. En la mateixa línia, la jornada ha volgut oferir un nou espai d’aprenentatge i debat entre aquests dos mons (ciència i gestió) amb una clara intenció: demostrar que la natura per se és una solució eficaç per fer front als reptes locals i globals mediambientals. 


Consulta el programa complet

Amb més de 150 inscripcions i una vuitantena d’assistents, d’entre els quals també destaca un important grup d’estudiants, la jornada va organitzar-se amb una primera part de ponències a càrrec de cinc grups de recerca col·laboradors del Prismàtic que van compartir experiències entorn de les  solucions basades en la natura (NBS),tant del medi terrestre com d’aigües continentals i marines. En Xavier Quintana Pou de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis va explicar-nos com prevenir inundacions i fomentar la biodiversitat aquàtica en els entorns urbans, la Marta López Saavedra del Geociències Barcelona va continuar amb una ponència per entendre com mitigar el risc a les zones volcàniques, el Lluís Benejam Vidal del grup d'ecologia aquàtica de la UVic va compartir l'experiència del seu grup de recerca sobre com les basses i els estanys poden actuar per fer front al canvi climàtic, la María Castro Cadenas l’ICM-CSIC va parlar de com protegir, restaurar i fer una pesca sostenible en entorns marins i, per últim, el nostre investigador Vicenç Carabassa Closa va donar a conèixer la seva tasca basada en NBS en ambients forestals i agrícoles.

Previous
Next

Durant la segona part de la trobada, es va fer una xerrada per part del Departament d’Acció Climàtica amb la intenció d’introduir el fil conductor dels Cafès Prismàtic del 2023la restauració d’hàbitats. Per últim, es va donar per acabada la sessió amb unes paraules molt esperançadores d’en Marc Vilahur, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i l’Anna Barnadas, Secretaria d'Acció Climàticaque van poder arribar directes a la jornada després d’un intens viatge al Canadà per assistir a la COP15 

"Ho tenim claríssim. Les polítiques de conservació han d’estar ja en aquelles prioritats de país. Hi ha moltes activitats i molts departaments al nostre país però tots, més o menys, tenen algun interès econòmic al darrere. Nosaltres no tenim més interès que el de defensar la pròpia natura i tothom hem de ser capaces de veure com de beneficiosa és. És molt important que els polítics prenguem decisions, però encara és més important que les prenguem basades en ciència"
Anna Barnadas, secretària d'Acció Climàtica
Anna Barnadas, <span style="font-weight: normal;"> secretària d'Acció Climàtica
“Hem d’aprendre a escala global com interrelacionar-nos amb la natura i, per tant, impulsem aquesta col·laboració mitjançant el Prismàtic com a aposta d’un canal efectiu que creiem que pot donar els seus fruits, ara i en el futur, i en el qual tothom està convidat a seguir participant-hi”
Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Marc Vilahur, <span style="font-weight: normal;"> director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Previous
Next

Pots consultar la jornada completa al YouTube del CREAF:

Avui és un d'aquells dies que ens emociona infinitament ♥️ Hem fet sala plena en la Jornada Anual, enguany sobre Solucions Basades en la #Natura 🌱✨ Gràcies i gràcies!!!! pic.twitter.com/avqLTza8UL

— Prismàtic (@Prismatic_nat) December 16, 2022

Avui a la jornada anual @Prismatic_nat compartim coneixement i experiències amb diversos grups de recerca catalans per promoure l’aplicació de solucions basades en la natura des de les polítiques de restauració del patrimoni natural i la biodiversitat. pic.twitter.com/Uef4BXabGS

— Acció Climàtica (@accioclimatica) December 16, 2022

Si vols conèixer més a fons la tasca del Prismàtic i la seva entregada comunitat, no dubtis a subscriure't al seu butlletí i a seguir-los per Twitter!

Related news

News
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
News

A set of proposals for political action in the Mediterranean against the climate crisis is presented at COP29

Infographic
Com beuen les plantes? CREAF
Infographic

How do plants drink water?

Infographic
La importància de la fusta morta al bosc
Infographic

The importance of dead wood in forests