05/06/2024 News

3 investigadors del CREAF lideren una crida científica al nou Govern per posar la transició ecològica de Catalunya al centre de l’agenda política

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Share

L’inici d’una nova legislatura podria ser imminent a Catalunya. Aquest moment clau ha motivat cinc persones reconegudes del món científic internacional en diferents camps - canvi climàtic, biodiversitat, economia energètica o descarbonització – a publicar una carta oberta dirigida a l’esfera política catalana per demanar-los més acció climàtica i ambició pels reptes ambientals de cara a la nova legislatura. Aquesta carta estarà oberta a la signatura de totes les veus científiques que vulguin donar-li suport, tan a nivell individual com institucional. La carta porta el nom de La legislatura del no retorn i es va publicar com a carta d’opinió a La Vanguardia el passat 10 de maig. Va despertar l’interès d’institucions com l’Institut d’Estudis Catalans i de moltes altres persones del mon científic que li volien donar suport, i això va empènyer els autors a obrir-la a tota la comunitat.

"Veiem clar que la recerca ha de donar un crit d’alerta als futurs dirigents perquè s’acaba el temps d’acció, cal que liderin una transició ecològica real i fer-ho elaborant un full de ruta ambiciós i basat en la sostenibilitat i el rigor científic."

JAUME TERRADAS, fundador del CREAF i un dels autors de la carta.

Amb aquest impuls, encapçalats per Jaume Terradas, fundador del CREAF i professor emèrit de la UAB, en Josep Peñuelas, professor de recerca del CSIC al CREAF, en Lluís Brotons, investigador titular del CSIC al CREAF, la Marta Torres, investigadora de l’IDDRI, la Mar Reguant, investigadora ICREA i IAE-CSIC i en Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project han decidit fer la carta pública gràcies al suport de la Fundació  Terra, que ha creat l’espai web i ofereix la possibilitat d’adherir-s’hi de forma individual o com a entitat.

La campanya de recollida de signatures comença avui, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, i estarà oberta fins a la presa de possessió del nou President de la Generalitat. L’objectiu és lliurar en mà la carta amb totes les signatures recollides al futur president de la Generalitat perquè rebi el missatge d’urgència de la comunitat científica.  

Missatges claus de la carta oberta

  • Des del món científic portem dècades alertant de la gravetat de la crisi ambiental global i de com es va tancant la finestra d’oportunitat per impedir les pitjors conseqüències de la desestabilització climàtica i ecològica del Planeta.
  • Si no articulem accions polítiques que situïn aquest repte al centre de les prioritats del nou govern, ens movem cap al col•lapse de molts sectors productius i cap a unes condicions de vida molt més adverses que les actuals.
  • La crisi climàtica i ecològica tindrà uns costos molt majors si es posposa l’acció, que si l’afrontem avui.
  • Hem d’instar al nou Govern que afronti amb urgència un full de ruta per la sostenibilitat de Catalunya basat en el consens científic
  • És primordial accelerar l’abandonament dels combustibles fòssils; protegir i restaurar la biodiversitat; preservar els recursos hídrics i garantir la qualitat de l’aire; prevenir i reduir els residus de manera creïble i ambiciosa; planificar al màxim nivell i de manera transversal l’adaptació territorial i econòmica al canvi climàtic; garantir la justícia social i intergeneracional en tota aquesta transformació; educar sobre el profund canvi sociocultural que afrontem; i monitoritzar i retre comptes d’aquests punts de manera freqüent.
  • Està en mans de la societat a través del Govern i el Parlament liderar la inajornable transició ecològica del país.
  • Serà imprescindible que els principals sectors econòmics i socials (energia, agroalimentari, turisme, indústria, banca, sindicats…) els facin costat, perquè d’ells en depèn alinear l'economia i l’ocupació amb els diagnòstics de la ciència.
  • Ens apropem perillosament al punt de no retorn i denunciem les onades de desinformació que qüestionen la ciència mateixa com a font d'informació veraç.

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information