08/06/2011 Noticia

El CREAF i l'IRTA col·laboren amb Nicaragua en l'estudi del tròpic sec

Comparte

El projecte de cooperació interuniversitari entre Espanya i Nicaragua, finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID), ha permès instrumentalitzar una estació experimental, la creació d'una oficina de transferència de resultats de la recerca i la formació del personal nicaragüenc que treballarà en les noves instal·lacions de "El Limón". 

Tècnics nicaragüencs treballant
Tècnics nicaragüencs treballant als hivernacles

Divendres va tenir lloc a Estelí, Nicaragua, la inauguració de l'Estació Experimental "El Limón", un nou centre d'investigació que pretén ser referència nacional i internacional en ecologia, conservació i restauració de sistemes forestals del tròpic sec.

Aquest esdeveniment culmina un gran projecte de cooperació interuniversitari entre Espanya i Nicaragua que va començar al 2008 finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID) i que han liderat el CREAF (Centre de Recerca en Ecologia i Aplicacions Forestals), l'IRTA ( Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària) i la Facultat Regional Multidisciplinar d'Estelí de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua (FAREM/UNAN Managua).

El projecte ha tingut com a principals objectius: la instrumentalització d'una estació experimental per l'estudi del tròpic sec, la creació d'una oficina de transferència de resultats d'investigació (OTRI) i la formació i capacitació de personal acadèmic i investigadors nicaragüencs en diferents àrees temàtiques, com edafologia o ecologia, claus per a l'estudi i conservació dels ecosistemes tropicals enfront de les principals amenaçades vinculades al canvi global

L'estudi de les vulnerabilitats del bosc tropical sec, un dels més amenaçats del món, és clau per a la seva preservació. Així mateix, els investigadors espanyols obtenen nous coneixements sobre el clima biestacional que ajudaran a afrontar els canvis previstos en l'àrea mediterrània en els propers anys. Segons les previsions nostres ecosistemes s'hauran d'adaptar a un nou clima de característiques semblants al tropical sec.

La investigació sobre el tròpic sec, un tema clau a Nicaragua i en els països de la Conca Mediterrània

A diferència d'altres projectes de cooperació, aquesta iniciativa ha anat més enllà de les actuacions d'adquisició d'infraestructura i formació i ha pogut posar en pràctica l'instrumental i els recursos humans de la nova Estació Experimental a través d'un programa d'investigació conjunt. Aquest programa s'ha centrat en estudiar els efectes del canvi global - com els incendis, el canvi climàtic o la fragmentació dels boscos- sobre sistemes forestals del tròpic sec, una línia de recerca amb un gran impacte a nivell local. No en va, el bosc tropical sec va ser reconegut el 2002 per la World Watch Foundation com de gran valor per la seva biodiversitat i pels serveis ambientals que presta. Tot i això, és un dels ecosistemes més amenaçats del món a causa dels efectes de l'augment de l'agricultura extensiva i la seva sensibilitat davant el canvi global. En aquests moments només queda un 2% de la seva superfície original a Amèrica Central. En aquest sentit, l'estació de "El Limón" es troba a la regió Nord de Nicaragua, en una de les zones on més abunda aquest tipus de bosc.

Així mateix, durant el desenvolupament d'aquest projecte, els investigadors espanyols han pogut treballar en un sistema ecològic (el del bosc tropical sec) amb una marcada biestacionalitat (època humida i època seca) que, fins a cert punt, es pot assemblar i permet entreveure quines poden ser les conseqüències d'un augment de l'aridesa i la pèrdua d'estacionalitat (ex. primavera, tardor) a la Conca Mediterrània per efecte del canvi climàtic.
Així doncs, aquest és un projecte real de cooperació interuniversitari amb mutus beneficis.

 

Web del projecte 20110606FAREM2_cat

 

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo