13/11/2013 Noticia

Més de 150 persones discuteixen a l'IEC com conservar els sistemes naturals que envolten les grans ciutats

Tècnic/a de comunicació

José Luis Ordóñez García

Sóc biòleg (UAB, 1995) i doctor en biologia (UAB, 2004) . M'incorporo al CREAF l'any 1996 com a tècnic de camp i laboratori de l'Inventari Ecològic i Forestal (IEFC). Des
Comparte

La jornada «Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global», organitzada pel CREAF, la Societat Catalana de Biologia i la Institució Catalana d’Història Natural, reuneix un gran nombre de científics, estudiants, tècnics i gestors per a analitzar els impactes del canvi global sobre les regions verdes metropolitanes; proposar mesures d’adaptació als impactes presents i futurs, i planificar solucions viables que ens permetin seguir gaudint dels béns i serveis que proporcionen.

 

Els ecosistems metropolitans davant del canvi global
Els ecosistems metropolitans davant del canvi global

Actualment, el 80 % de la població europea i el 70 % de l’espanyola viuen i treballen a les grans ciutats. Els espais naturals que envolten les regions metropolitanes són essencials per a la qualitat de vida dels ciutadans: són un espai de lleure i de salut, eviten riuades i inundacions i capturen CO2 de l’atmosfera, amb la qual cosa contribueixen a mitigar el canvi climàtic. Tot i això, aquests boscos i parcs naturals reben una forta pressió de les àrees urbanes properes i sovint corren el risc de degradar-se.

Segons les previsions fetes per la Unió Europea, es calcula que d’aquí al 2020 la superfície construïda creixerà entre un 1,4 % i un 2,5 %, anualment. A aquest ritme, les zones urbanes es podrien duplicar entre el 2035 i el 2055. Quan les àrees metropolitanes creixen les infraestructures de transport fragmenten aquests espais verds, les terres agrícoles s’abandonen i són ocupades per boscos, i sovint hi apareixen noves espècies invasores. Si a tots aquests canvis s’hi suma el climàtic, el resultat és un canvi global contra el qual cal combatre des de la ciència i la gestió.

Amb l’objectiu de discutir sobre els impactes presents i futurs en les regions verdes metropolitanes, proposar mesures d’adaptació i planificar solucions viables, el CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) han organitzat la jornada Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global. La jornada va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC el  dimarts 12 de novembre.

A continuació podeu consultar el resum de la jornada:

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Infografía
Com beuen les plantes? CREAF
Infografía

Como beben agua los árboles?

Infografía
Fusta Morta CREAF
Infografía

La importancia de la madera muerta en el bosque