Notícia

Més de 150 persones discuteixen a l'IEC com conservar els sistemes naturals que envolten les grans ciutats

Tècnic/a de comunicació

José Luis Ordóñez García

Sóc biòleg (UAB, 1995) i doctor en biologia (UAB, 2004) . M'incorporo al CREAF l'any 1996 com a tècnic de camp i laboratori de l'Inventari Ecològic i Forestal (IEFC). Des
Comparteix

La jornada «Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global», organitzada pel CREAF, la Societat Catalana de Biologia i la Institució Catalana d’Història Natural, reuneix un gran nombre de científics, estudiants, tècnics i gestors per a analitzar els impactes del canvi global sobre les regions verdes metropolitanes; proposar mesures d’adaptació als impactes presents i futurs, i planificar solucions viables que ens permetin seguir gaudint dels béns i serveis que proporcionen.

 

Els ecosistems metropolitans davant del canvi global
Els ecosistems metropolitans davant del canvi global

Actualment, el 80 % de la població europea i el 70 % de l’espanyola viuen i treballen a les grans ciutats. Els espais naturals que envolten les regions metropolitanes són essencials per a la qualitat de vida dels ciutadans: són un espai de lleure i de salut, eviten riuades i inundacions i capturen CO2 de l’atmosfera, amb la qual cosa contribueixen a mitigar el canvi climàtic. Tot i això, aquests boscos i parcs naturals reben una forta pressió de les àrees urbanes properes i sovint corren el risc de degradar-se.

Segons les previsions fetes per la Unió Europea, es calcula que d’aquí al 2020 la superfície construïda creixerà entre un 1,4 % i un 2,5 %, anualment. A aquest ritme, les zones urbanes es podrien duplicar entre el 2035 i el 2055. Quan les àrees metropolitanes creixen les infraestructures de transport fragmenten aquests espais verds, les terres agrícoles s’abandonen i són ocupades per boscos, i sovint hi apareixen noves espècies invasores. Si a tots aquests canvis s’hi suma el climàtic, el resultat és un canvi global contra el qual cal combatre des de la ciència i la gestió.

Amb l’objectiu de discutir sobre els impactes presents i futurs en les regions verdes metropolitanes, proposar mesures d’adaptació i planificar solucions viables, el CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) han organitzat la jornada Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global. La jornada va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC el  dimarts 12 de novembre.

A continuació podeu consultar el resum de la jornada:

Notícies relacionades

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?