19/12/2024 Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

IPBES Namibia
Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

El CREAF ha estat present a l’11a Assemblea General de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), celebrada recentment a Windhoek, Namíbia. Aquesta trobada ha marcat una fita amb l’aprovació de l’Informe NEXUS i l’Informe Transformative Change, que examinen, per una banda, les interrelacions entre biodiversitat, aigua, aliments, salut i canvi climàtic, amb més de 70 opcions de resposta per maximitzar beneficis col·laterals, i per altra, proposa un full de ruta amb accions per transformar com vivim i retonar el paper de la natura al centre de la nostra supervivència.

Des del CREAF i l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya, us resumim els dos informes.

NEXUS: 70 propostes per conservar la natura i produir alhora beneficis econòmics, socials i de salut

L’informe NEXUS parteix d’una premissa clara: les crisis mediambientals, socials i econòmiques estan profundament connectades. Abordar-les de manera aïllada és ineficaç i genera conseqüències contraproduents. El document, elaborat per 165 experts internacionals, inclou estratègies que permeten conservar la natura alhora que aporten molts altres beneficis, com ara la restauració d’ecosistemes rics en carboni, les solucions basades en la natura i la promoció de dietes saludables i sostenibles.

NEXUS

Ja existeixen moltes opcions de resposta que diversos actors poden implementar. Font: Informe NEXUS

Alicia Pérez-Porro, responsable d'intreacció política i relacions institucionals del CREAF i representant a l’Assemblea de l’IPBES, ha destacat la rellevància d’aquest informe en la presa de decisions:

“L’Informe NEXUS és una crida a l’acció urgent i coordinada. No podem continuar tractant els problemes com compartiments estancs; necessitem enfocaments que integrin biodiversitat, aigua, aliments, salut i canvi climàtic. En aquest marc, la ciència té un paper fonamental per transformar l’evidència en solucions viables per a les polítiques públiques.”

NEXUS

Evidència sobre la direccionalitat de les interaccions entre els elements del nexe. Font: Informe NEXUS

Més enllà dels enfocaments aïllats

L’informe subratlla que, si no canviem el rumb actual, els costos no contemplats de les nostres activitats econòmiques podrien ascendir a entre 10 i 25 bilions de dòlars l’any. Aquests costos no només afecten la biodiversitat, sinó que també agreugen la inseguretat alimentària i la crisi climàtica, amb impactes desiguals que recauen especialment sobre les comunitats més vulnerables.
“Des del CREAF donem suport a la implementació de solucions integradores que combinin conservació, restauració i sostenibilitat,” afegeix Pérez-Porro. “És un moment crític per alinear esforços a escala global.”

NEXUS

Biodiversitat i finançament de nexes en el context de l'economia més àmplia. Font: Informe NEXUS

TRANSFORMATIVE CHANGE: com transformar el sistema econòmic tinguent en compte la natura

L’informe Transformative Change, elaborat per més de 100 experts de 42 països, identifica transformacions fonamentals en els sistemes actuals de valors, estructures i pràctiques com a clau per aturar i revertir la pèrdua de biodiversitat. Aquestes transformacions inclouen:

  • L’adopció d’estratègies econòmiques sostenibles que podrien generar fins a 10 bilions de dòlars en oportunitats de negoci i 395 milions de llocs de treball per al 2030.
  • La integració de la biodiversitat en sectors clau com l’agricultura, la pesca, la ramaderia i la urbanització.
  • Reformes en els sistemes de governança i la inclusió de perspectives de coneixement indígena i local.

L’informe emfatitza que els enfocaments actuals, basats en un sistema que aglutina la riqueza en uns pocs, que está desconectada de la natura i només la domina la natura, i que está centrada en els beneficis individuals i materials a curt plaç estàportant a la destrucción de la natura. A més, adverteix dels riscos de no actuar a temps, incloent-hi la possibilitat de creuar punts de no retorn en ecosistemes clau com els esculls de corall, l’Amazones i les capes de gel de Groenlàndia i l’Antàrtida occidental.

TRANSFORMATIVE CHANGE

Causes subjacents, impulsors indirectes i impulsors directes de la pèrdua de biodiversitat i el declivi de la natura. Font: Informe IPBES

L’informe també assenyala que la desconnexió de les persones amb la natura, les desigualtats econòmiques i l’enfocament en beneficis a curt termini són les causes principals del problema. Per abordar-les, proposa cinc estratègies complementàries:

  1. Conservar i restaurar llocs de valor biocultural.
  2. Transformar sectors econòmics que impacten negativament en la biodiversitat.
  3. Promoure sistemes econòmics que reconeguin el valor de la natura.
  4. Millorar els sistemes de governança per fer-los més inclusius i adaptatius.
  5. Canviar les percepcions i valors humans per reconèixer la interconnexió entre persones i natura.
     
TRANSFORMATIVE CHANGE

Dendrograma que mostra la proporció d'ocurrències de termes associats a estratègies o accions. Font: Informe IPBES

Alicia Pérez-Porro també ha remarcat la utilitat pràctica d’aquest informe:

“Aquest informe també és rellevant per identificar quines barreres tenim que impedeixen canvis transformadors i una transició justa. És com un full de ruta per combatre les causes de la pèrdua de biodiversitat i proposar eines útils per tots els sectors i per la societat,” conclou Pérez-Porro.

L’informe conclou que el canvi transformador és un desafiament complex però factible. Requereix la implicació de governs, ciutadans, sectors privats i organitzacions civils per construir una visió inclusiva i col·laborativa d’un món en equilibri amb la natura.

El compromís del CREAF

La presència del CREAF a l’Assemblea General de l’IPBES referma el seu compromís de contribuir al disseny de polítiques transformadores basades en la ciència. El treball realitzat en plataformes internacionals com l’IPBES enforteix la nostra missió de conservar la biodiversitat i garantir un planeta habitable per a les persones i la resta d’éssers vius.

Notícies relacionades

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel

Notícia
IPBES CREAF
Notícia

El CREAF participa a la primera plenària d’IPBES a Àfrica