27/11/2014 Noticia

Aprenent a viure amb el foc

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

Molts científics experts en incendis pensen que el foc és un element que té un paper natural en determinats ecosistemes i que, per tant, se l'ha de deixar actuar durant els incendis forestals. Altres pensen que les tècniques de gestió forestal o les cremes controlades poden ser una bona eina de control davant els grans incendis forestals. La revista Nature publica una revisió sobre aquest tema que signa un equip internacional amb la participació d'un investigador del CREAF.

Necessitem una estratègia de planificació orientada a aprendre a conviure amb els incendis
Necessitem una estratègia de planificació orientada a aprendre a conviure amb els incendis

Una nova revisió científica publicada avui a la revista Nature, que signa l'investigador CREAF Enric Batllori, assenyala que aquest debat és només una petita part d'un problema molt més gran relacionat amb el foc: la nostra societat serà cada vegada més vulnerable als incendis, a menys que canviï el seu enfocament fonamental en la lluita contra el foc i comenci a conviure amb aquest fenomen com un procés natural.

La revisió examina els resultats de recerca de tres continents, des del punt de vista natural i social. Els autors conclouen que les polítiques de lluita contra el foc que promouen els governs i el canvi d'usos del sòl, en realitat, fomenten el desenvolupament de paisatges cada vegada més perillosos i multipliquen amb el temps la pèrdua de vides humanes.

"A ningú se li ocorre lluitar contra els terratrèmols" - intentem anticipar-nos a ells en la forma en què planifiquem les comunitats o construïm els edificis, i ens preparem per a les emergències. En canvi, no tenim la mateixa consideració amb el foc, i hauríem tenir-la, segons la nostra opinió ", assegura l'investigador Max Moritz, de la Universitat de Berkeley." Només podrem reduir la pèrdua de vides humanes quan planifiquem els usos del sòl comptant amb els incendis, igual que tenim en compte a la resta de desastres naturals, com les inundacions, els huracans o els terratrèmols. "

Els incendis forestals són una part natural de molts ecosistemes i poden tenir una influència positiva a llarg termini en un paisatge, per tant, segons els autors, és important no tractar d'aturar-los completament.

L'anàlisi s'ha centrat en els diferents tipus d'incendis naturals, en com es comporten en cada ecosistema, en la forma en què responen les diferents comunitats humanes, i en l'anàlisi de les zones de transició urbà-forestal. Els autors van trobar infinites variacions sobre com aquests factors estan interactuant entre si.

"De seguida vam veure que no hi ha una forma genèrica que solucioni el problema dels incendis", comenta Moritz. "La reducció del combustible forestal pot ser una estratègia útil per a llocs específics, com en els boscos secs de coníferes de Califòrnia. Però quan hem mirat en general les regions propenses als incendis en tot l'oest dels Estats Units, Austràlia i la conca del Mediterrani, ens hem adonat que es necessita una estratègia de planificació molt més orientada a aprendre a conviure amb el foc. "

Planificant com conviure amb el foc
Si els éssers humans trien viure en regions propenses al foc, el foc ha de ser gestionat de la mateixa manera que es gestionen altres desastres naturals. La ciència i la societat ha de tractar de comprendre sobre quins factors podem o no podem incidir com humans, i planificar el territori i la societat amb l'objectiu de conviure amb el foc.

Consulta l'article:

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo