28/04/2017 Noticia

Canviarà la vegetació de tot el món amb l’augment de sequera?

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparte

Investigadors del CREAF i la UAB mostren que el coneixement científic actual encara no permet predir com variarà la vegetació a causa del canvi climàtic en un futur. L’estudi, que compara tots els continents, destaca que els canvis de vegetació per sequera encara són rars i que cal establir programes de monitoratge a llarg termini.

Mortalitat de Nothofagus dombeyi al Parque Nacional Nahuel Huapi (Argentina) ocorreguda durant els anys 1998-1999. Fotografia: Francisco Lloret.
Mortalitat de Nothofagus dombeyi al Parque Nacional Nahuel Huapi (Argentina) ocorreguda durant els anys 1998-1999. Autor: Francisco Lloret.

“Vam trobar que només hi havia vuit casos, dels 35 episodis de mortalitat forestal que vam estudiar, que suggereixin que hi haurà un canvi en la vegetació dominant” explica l’autor principal, Jordi Martinez-Vilalta. I afegeix “amb la informació que tenim disponible, encara és difícil conèixer la capacitat de regeneració dels boscos. Per tant, és vital establir programes de seguiment”.

La distribució dels boscos a la Terra està marcada per la disponibilitat d’aigua i, per tant, si cada cop aquesta és menor amb l’escalfament global, cal esperar que a la llarga els nostres boscos canviïn. La resposta als canvis ambientals a vegades és sobtada i podem no estar preparats per fer-hi front. Els experts, a través de recerca com aquesta, insten a que no sigui així.

Podeu llegir l’entrada que ha preparat la UAB Divulga al respecte.

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo