26/07/2017 Noticia

Tanquem la campanya d’Alerta Forestal sobre la processionària

Comparte

Finalitza la campanya iniciada l’abril per recollir dades sobre els efectes de la processionària en els boscos catalans. Les fotos geolocalitzades que hem rebut es poden consultar en un mapa.

Pineda pirinenca afectada per processionària. Foto: Jordi Iborra.
Pineda pirinenca afectada per processionària. Foto: Jordi Iborra.

Coincidint amb l’inici de la Setmana Santa, investigadors del CREAF i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) vam iniciar una campanya de participació ciutadana per recollir fotografies de pinedes afectades per la processionària dels pins i els cedres. L’objectiu de la campanya era copsar l’estat dels boscos catalans en relació a aquest insecte, després de dues temporades d’afectació especialment severa. Ara donem per tancada la campanya fins que les erugues tornin a fer noves bosses.

Pineda de Sant Llorenç de Morunys afectada per processionària. Foto: Jaume Balaguer.
Pineda de Sant Llorenç de Morunys afectada per processionària. Foto: Jaume Balaguer.

La campanya va ser la prova pilot per crear la plataforma Alerta Forestal, una eina integrada en el projecte ‘Boscos i Salut per a una Societat Saludable’, que compta amb el suport de l’Obra Social “La Caixa” i es presentarà a la tardor. Amb les fotografies enviades a través de les xarxes socials i el correu electrònic, hem elaborat un mapa on es poden veure les fotografies des del lloc on van ser preses.

No ha estat possible ubicar totes les fotografies sobre el mapa, i tot i que de moment no n’hem recollit moltes, la campanya ens ha servit per comprovar l’interès de la ciutadania i testar quin és el millor mètode per obtenir les dades que necessitem pel projecte. Per futures campanyes, ja estem desenvolupant una eina tipus app per facilitar l’enviament de dades des del telèfon mòbil.

L’equip d’Alerta Forestal vol agrair la col·laboració a tothom que ha participat enviant les seves fotografies i avança que, de cara la tardor, hi haurà noves alertes sobre els principals fenòmens que puguin afectar les nostres superfícies forestals.

Aquest és l'àlbum de les fotografies, visibles a Flickr.

Noticias relacionadas

Noticia
Ametller amb la primera flor oberta el 8 de novembre a Torrelles de Foix (Alt Penedès). L'ametller hauria de treure flors entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple de segona floració d'aquesta tardor. Autora: Àngela Llop (Voluntària RitmeNatura)
Noticia

Más de 200 especies de plantas han florecido cuando no les tocaba durante el último año en Cataluña

Infografía
Com beuen les plantes? CREAF
Infografía

Como beben agua los árboles?

Infografía
Fusta Morta CREAF
Infografía

La importancia de la madera muerta en el bosque