22/08/2017 Noticia

Jordi Catalan coedita un llibre sobre la conservació de l’alta muntanya

Comparte

El llibre, descarregable gratuïtament, ofereix una àmplia visió de com afrontar el repte de la conservació de les àrees d’alta muntanya. El volum s’ha construït sobretot a partir d’estudis i informació recollida durant dècades del PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

high mountain conservation book

Recentment ha estat publicat el llibre High Mountain Conservation in a Changing World, editat per l’investigador del CREAF i el CSIC Jordi Catalan, en Josep Maria Ninot (UB) i Mercè Aniz (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici). El nucli del llibre s’ha fet a partir de la informació disponible dels Pirineus, especialment del PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i pretén ser útil per a qualsevol àrea d’alta muntanya arreu del món.

La singularitat del paisatge que ofereix la zona, amb cims escarpats, valls glacials i un gran nombre d’estanys, van fer que fos declarada Parc Nacional l’any 1955. 60 anys després, per celebrar-ho, s’ha fet aquest llibre per reflexionar sobre cap on ha d’anar la conservació de les zones d’alta muntanya. A partir de l’ àmplia bibliografia sobre els sistemes d’alta muntanya, s’ha fet una revisió sobre els coneixements naturals i culturals i avaluat el paper en la conservació de la natura en un context de grans canvis a tots els nivells.

Aquest és un llibre escrit a partir del coneixement científic, però també atorga una importància cabdal a la dimensió social. Tal i com expliquen els editors en el prefaci “la conservació de la natura no pot estar només basada en la ciència, és indubtablement un tema d’abast social molt ampli”. Així, el llibre recull una àmplia visió temporal i espacial, que permet comparar diferents àrees d’alta muntanya i avaluar com activitats humanes remotes en el temps i llunyanes en l’espai poden alterar aquests sistemes naturals i comprometre’n la seva conservació.

A més d’en Jordi Catalan, al llibre també hi ha participat l’investigador del CREAF Francisco Lloret, que signa el segon capítol ‘Trade-offs in High Mountain Conservation’, i molts d’altres investigadors i investigadores del centre que han contribuït amb la revisió dels textos i aconsellant els editors principals.

El llibre es pot descarregar en format digital i gratuïtament seguint aquest enllaç.

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Noticia
Jardí de pluja CREAF
Noticia

Jardines de lluvia y otras propuestas para adaptar las ciudades a las inundaciones y reconstruir las afectadas

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!