28/02/2018 Noticia

Neu a cotes baixes, una mala situació per als boscos

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparte

Les fortes nevades que es produeixen en regions on no acostuma a nevar, com el litoral i prelitoral català, són més greus perquè els arbres no estan adaptats a suportar el sobrepès de la neu. El projecte Alerta Forestal recull les imatges d’aquests boscos afectats per a estudiar-los. 

Les nevades a cotes altes, com per exemple en boscos del Pirineu, no són tan problemàtiques. Autor/a: Pixabay (CC0 - Public Domain).
Les nevades a cotes altes, com per exemple en boscos del Pirineu, no són tan problemàtiques. Autor/a: CC0 - Public Domain.

Aquests dies s’esperen fortes nevades a tota Catalunya i això suscita preocupació en el sector forestal. Si la nevada és intensa, en poc temps es poden devastar grans extensions de bosc i comportar pèrdues econòmiques importants. En ocasions, a més, si la quantitat de fusta morta és molt elevada pot afavorir que alguns insectes oportunistes, com certs escolítids, ataquin els arbres debilitats i s’agreugi encara més la situació. Les zones més afectades serien les cotes mitges i baixes, on no acostuma a nevar i les capçades dels arbres no estan adaptades per resistir el pes extra, el qual s’accentua si la nevada és humida (neu barrejada amb aigua). Els danys més visibles són branques trencades o, fins i tot, capçades senceres esberlades.

Alerta Forestal és una iniciativa de ciència ciutadana que recull les imatges dels boscos afectats per nevades, processionària, ventades o sequera que envien els usuaris a app.alertaforestal.com. La previsió meteorològica actual fa pensar que l’última setmana de febrer molts boscos patiran els efectes de la neu i, per tant, serà necessària la participació dels ciutadans en l’Alerta Nevada per conèixer quins boscos han quedat més afectats.

Cal més coneixement sobre els esdeveniments climàtic extrems

La iniciativa, coordinada pel CREAF i impulsada per la Fundació Bancària ‘laCaixa’, pretén recollir dades per indagar com els esdeveniments climàtics extrems, com són les nevades i les ventades severes, afecten els nostres boscos. Encara hi ha qüestions que no es coneixen bé sobre les conseqüències que tenen aquests fenòmens sobre els boscos i com estan canviant amb el canvi climàtic. La informació que la ciutadania va aportant al projecte, ajuda als investigadors a conèixer l’estat de salut dels diferents boscos de Catalunya després dels esdeveniments extrems i fer models matemàtics per predir com seran en un futur.

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Infografía
Com beuen les plantes? CREAF
Infografía

Como beben agua los árboles?

Infografía
Fusta Morta CREAF
Infografía

La importancia de la madera muerta en el bosque